Foto: AFP/Scanpix

Turcija nesadarbosies ar galvenajiem Sīrijas kurdu spēkiem uzbrukumā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" "de facto" galvaspilsētai Rakai, ceturtdien paziņojis Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana preses pārstāvis.

"Pamatā mēs atbalstām Rakas un citu Sīrijas pilsētu attīrīšanu no "Islāma valsts". Tomēr mūsu principi un nosacījumi šajā jautājumā ir skaidri," Turcijas valsts kontrolētā ziņu aģentūra "Anadolu" citēja Ibrahima Kalina teikto.

Viņš uzsvēra, ka "nav apspriežama" sadarbība ar ASV atbalstītajiem Sīrijas kurdu kaujiniekiem - "Tautas aizsardzības vienībām" (YPG), kuras Ankara uzskata par teroristu organizāciju.

YPG un to arābu sabiedrotie, cīnoties formācijā ar nosaukumu Sīrijas Demokrātiskie spēki, ar ASV īpašo uzdevumu vienību un gaisa triecienu palīdzību ir ieņēmuši lielas teritorijas Sīrijas ziemeļos.

Turcija vairākkārt ir uzbrukusi YPG. Augustā Turcijas armija iegāja Sīrijas ziemeļos, vienlaicīgi vēršoties gan pret "Islāma valsti", gan pret YPG. Turcijas militārā operācija Sīrijā ir pastiprinājusi spriedzi Ankaras un Vašingtonas attiecībās. ASV amatpersonas ir paudušas, ka Turcija ne pārāk vēlas cīnīties pret džihādistiem.

Laikraksts "New York Times" šonedēļ vēstīja par Vašingtonas plāniem apbruņot YPG tieši, un tas noteikti saniknotu Ankaru, kas bažījas, ka YPG teritoriālie ieguvumi kurinās kurdu nacionālismu pašā Turcijā, kur valdības spēki cīnās pret kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!