Foto: AFP/Scanpix

Kolumbijas valdība un un kreiso kaujinieku grupējums "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) piektdien vienojušies apspriest korekcijas pretrunīgi vērtētajā miera līgumā, ko tauta 2. oktobrī referendumā noraidīja.

Abas puses ar šādu paziņojumu nāca klajā pāris stundas pēc tam, kad šī gada Nobela Miera prēmija tika piešķirta Kolumbijas prezidentam Huanam Manuelam Santosam par "apņēmīgajiem centieniem izbeigt valsts vairāk nekā 50 gadus ilgstošo pilsoņkaru".

Kolumbijas valdība un FARC kopīgā paziņojumā solīja turpināt ieklausīties miera līguma pretiniekos, uzsverot, ka ir svarīgi pienācīgi noteikt ceļu uz priekšu.

Abas puses solīja atsākt miera sarunas, ko sāka Havanā 2012. gadā un domāja esam beigušas.

"Kolumbija nevēlas atgriezties karā," sacīja valdības sarunu delegācijas vadītājs Umberto de la Kalje, piebilstot, ka visi labojumi miera līgumā jāpanāk konstruktīvā dialogā starp abām pusēm.

Abas puses arī paziņoja, ka pagarinās divpusējo pamieru, kas sākās 29. augustā, bet konkrētu datumu, līdz kuram tas tiks pagarināts, nenosauca.

Kolumbijas valdība un FARC 26. septembrī oficiāli parakstīja miera vienošanos, kas paredzēja izbeigt 52 gadus ilgušo konfliktu.

Taču 2. oktobrī notikušajā referendumā valdības un FARC miera vienošanās tika noraidīta ar 50,21 % "pret" un 49,79 % "par". Referendumā piedalījās tikai 37 % balsstiesīgo kolumbiešu.

Referenduma iznākums bija negaidīts, un Santoss pirms referenduma bija paziņojis, ka viņam nav rezerves plāna gadījumam, ja referendumā līgums tiks noraidīts.

Kolumbijas opozīcija vēlas stingrākus miera līguma nosacījumus un pārmet prezidentam nesodāmības piešķiršanu FARC kaujiniekiem.

FARC līderi paziņojuši, ka joprojām vēlas mieru, bet nav skaidrs, vai viņi spēs pārliecināt savus kaujiniekus par jaunu vienošanos.

Tikmēr viņi devuši rīkojumu kaujiniekiem atgriezties savos slēpņos Kolumbijas džungļos un kalnos.

Valdības un FARC kopīgajā paziņojumā teikts, ka abas puses vienojušās par protokolu, lai izvairītos no vardarbības uzliesmojumiem. To novēros ANO un abu pušu pārstāvji.

Paziņojumā arī teikts, ka abas puses turpinās pasākumus uzticības vairošanai, piemēram, pazudušo personu meklēšanu, konflikta zonu atmīnēšanu un bērnu atbrīvošanu no FARC kaujinieku rindām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!