Foto: AP/Scanpix

Vācijā aizturētais 22 gadus vecais sīrietis plānojis teroraktu, kam bijusi saistība ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), pirmdien pavēstīja izmeklētāji.

Džabera al Bakra un kāda, domājams, līdzgaitnieka plānotajam uzbrukumam bija ""Islāma valsts" konteksts", sacīja Saksijas kriminālizmeklēšanas biroja vadītājs Jergs Mihaelis.

"Aizdomās turētā pieeja un uzvedība norāda uz "Islāma valsts" kontekstu," preses konferencē atzina Mihaelis. Bakrs tīmeklī meklējis informāciju par spridzekļiem, viņš piebilda.

Bakrs Drēzdenē jau stājies tiesas priekšā. Aizvadītajā naktī viņš tika aizturēts kādā dzīvoklī Leipcigā.

Policija sestdien sīrieša dzīvoklī Vācijas austrumu pilsētā Kemnicā atrada vairākus simtus gramu sprādzienbīstamu materiālu un izsludināja viņu meklēšanā.

Bakrs gribējis patverties Leipcigā kāda cita sīrieša dzīvoklī, ar kuru viņš saticies dzelzceļa stacijā. Šis sīrietis viņā atpazinis policijas meklēto cilvēku un informējis policiju.

Kad policisti īsi pēc pusnakts ielauzās Leipcigas dzīvoklī, Bakrs bija sasiets, un viņu apsargāja divi cilvēki.

Aizturēts arī Bakra iespējamais līdzzinātājs, kurš likumsargu paziņojumos tiek identificēts kā Halils A. Viņš ir 33 gadus vecs un īrējis Leipcigas dzīvokli, kurā tika atrastas sprāgstvielas.

Bakrs 2015. gada februārī Vācijā ieceļoja nelegāli, bet vēlāk viņam tika piešķirts bēgļa statuss.

Līdz ar Bakra arestu Vācijas kanclere Angela Merkele pakļauta jaunam kritiķu spiedienam. Bavārijas premjerministrs un Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers no jauna pieprasījis veikt plašas pilnīgi visu bēgļu pārbaudes.

Kā iepriekš brīdināja policija, Kemnicas dzīvoklī atrastās sprāgstvielas bija bīstamākas par trinitrotoluolu (TNT), un pat mazs daudzums varētu izraisīt milzīgus postījumus.

Vācijas mediji vēstīja, ka Bakra dzīvoklī tika atrasts acetona peroksīds (TATP), ko teroristi izmantoja arī uzbrukumos Parīzē un Briselē.

Laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ziņoja, ka Bakrs internetā sazinājies ar grupējumu "Islāma valsts".

Vācija atrodas trauksmes stāvoklī kopš jūlija, kad vienas nedēļas laikā divi patvēruma meklētāji sarīkoja teroraktus, kurus iedvesmojusi "Islāma valsts".

Kopš 2007. gada Vācijā izjaukti vismaz septiņi islāmistu uzbrukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!