Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) misija, kas divas nedēļas strādāja Baltkrievijā, ieteikusi tai pilnveidot topošās Astravjecas atomelektrostacijas sistēmu reaģēšanai uz ārkārtējām situācijām. Kā uzskata Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcijas (VATESI) eksperts, tas apliecina, ka Lietuvas bažas šajā ziņā ir pamatotas.

"Mūsu ieteikumu sarakstā ir padoms pastāvīgi sekot, lai kodolspēkstacijas ekspluatāciju regulējošās normas atbilstu IAEA prasībām. Konkrēti - attiecībā uz reaģēšanu ārkārtējo situāciju gadījumā," preses konferencē Minskā piektdien norādījis misijas vadītājs Peteri Tīpana. Pēc viņa teiktā, misijas sniegtās rekomendācijas attiecas uz tiem problemātiskajiem jautājumiem, kurus izvirzījusi pati Baltkrievija, veicot izvērtēšanu patstāvīgi.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas VATESI priekšnieka vietnieks radiācijas drošības jautājumos Vids Pauliks, šie atzinumi vēlreiz apliecina, ka "gan IAEA ekspertu ieteikumi, gan Lietuvas ekspertu izvirzītie jautājumi ir vieni un tie paši - [Baltkrievijā] noteiktās prasības kodoldrošības jomā ne gluži atbilst starptautiskajiem drošības standartiem, trūkst regulējošās institūcijas kompetences kodolenerģētikas objektu licencēšanas un drošības izvērtēšanas, kontroles un ietekmes līdzekļu izmantošanas jomā".

"Jāstiprina regulatora un tehniskās palīdzības organizāciju kompetence, jāizveido visaptveroša radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas stratēģija," viņš norādījis.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas-Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Nēres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport". 2011. gadā Krievija Baltkrievijai piešķīra desmit miljardu ASV dolāru kredītu AES būvniecībai. Oficiāli netiek ziņots, cik izmaksās AES.

Baltkrievijas ārkārtējo situāciju ministrs Vladimirs Vaščenko piektdien preses konferencē uzsvēris, ka Lietuva varēs saņemt pilnīgu informāciju par IAEA misijas atzinumiem un ieteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!