Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, apejot opozīcijas kontrolēto parlamentu, piektdien ar savu rīkojumu apstiprinājis nākamā gada budžetu.

Paziņojot par budžeta apstiprināšanu, Maduro aicināja "tautu un armiju ielās" atbalstīt tā izpildīšanu.

Dienu iepriekš Venecuēlas Augstākā tiesa, kuras sastāvā Maduro pirms parlamenta pašreizējā sasaukuma ievēlēšanas iekļāvis savus sekotājus, pieņēma lēmumu, ka prezidentam nav nepieciešama Nacionālās sapulces piekrišana budžeta apstiprināšanai.

Tiesa savu lēmumu pamatoja ar nepieciešamību "uzturēt valsts funkcionēšanu" un "garantēt pamattiesības un konstitucionālo kārtību".

Savukārt Maduro norādīja, ka budžets esot jāapstiprina ar prezidenta rīkojumu, jo valstī neesot Nacionālās sapulces, bet gan "politisks forums, kas darbojas, nepakļaujoties tiesai".

Venecuēlas ekonomiku, krītoties pasaules naftas cenām, pārņēmusi dziļa krīze.

Jaunais budžets izstrādās, pamatojieties uz naftas cenu 30 dolāri par barelu, kas, kā apgalvo Maduro, ir konservatīva aplēse.

73,6% valdības izdevumu atvēlēti sociālām programmām.

Parlamenta Budžeta komisijas priekšsēdētājs Hosē Guerra paziņojis, ka Nacionālā sapulce budžetu noraidīs un pasludinās par nelikumīgu.

Viņš piebilda, ka likumdevēji aicinās finanšu institūcijas atturēties no aizdevumiem valdībai, jo valsts aizņēmumiem nepieciešama parlamenta piekrišana.

Tikmēr ekonomisti brīdina, ka jaunais budžets tikai vairos starptautisko neuzticību Venecuēlai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!