Foto: Reuters/Scanpix
Irākiešu paramilitārie formējumi sestdien uzsākuši operāciju, lai džihādistu grupējumam "Islāma valsts" atkarotu Tell Afaru un nogrieztu piegāžu ceļus, kas savieno Mosulu un Sīriju, pavēstīja grupējumu alianses "Hashed al Shaabi" pārstāvis sakariem ar presi Ahmeds al Asadi.

"Operācijas mērķis ir pārraut piegāžu ceļus starp Mosulu un Raku [Sīrijas ziemeļaustrumos], kā arī padarīt ciešāku Mosulas aplenkumu un atbrīvot Tell Afaru," sacīja Asadi.

"Hashed al Shaabi", kurā dominē Irānas atbalstītie šiītu kaujinieki, līdz šim Mosulas operācijā nav ieņēmusi redzamu vietu.

Pirms "Islāma valsts" 2014.gada iebrukuma iedzīvotāju vairākums Tell Afarā bija šiīti. Tās atbrīvošana bijis viens no galvenajiem šiītu kaujinieku mērķiem.

Irākas kurdi un arābu sunnītu politiķi, kā Turcija iebilst pret šiītu kaujinieku piedalīšanos Mosulas operācijā, tomēr "Hashed al Shaabi" komandieri allaž uzsvēruši, ka negrasās ieiet pārsvarā sunnītu apdzīvotājā Mosulā.

Attiecības starp "Hashed al Shaabi" un ASV vadīto pretdžihādistu koalīciju arī ir saspringtas, tomēr šiītu grupējumu alianse bauda plašu Irākas šiītu kopienas atbalstu.

Jau vēstīts, ka 17.oktobrī sākās Irākas spēku vadītā operācija Mosulas pilsētas atgūšanai.

Mosula ir lielākā pilsēta "Islāma valsts" kontrolē, kurā tā nonāca 2014.gada vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!