Foto: AP/Scanpix

Irākiešu paramilitārie formējumi svētdien ziņo, ka atkarojuši džihādistu grupējumam "Daesh ("Islāma valsts") vairākus ciemus uz dienvidrietumiem no Mosulas.

Jau vēstīts, ka 17.oktobrī sākās Irākas spēku vadītā operācija lielākās "Daesh" kontrolētās pilsētas atgūšanai, kurā piedalās desmitiem tūkstoši Irākas armijas karavīru un kurdu zemessargu, no ziemeļiem, austrumiem un dienvidiem uzbrūkot Mosulas virzienā.

Sestdien paramilitārie formējumi sāka uzbrukumu, lai rietumos "Daesh" atkarotu Tell Afaru un nogrieztu piegādes ceļus, kas Mosulu savieno ar Sīriju.

Paramilitāro grupējumu alianse "Hashed al Shaabi", kurā dominē Irānas atbalstītie šiītu kaujinieki, svētdien izplatījusi vairākus paziņojumus, kas liecina, ka tās karotāji ieņēmuši vismaz četrus ciemus, tai skaitā vienu, kas atrodas 45 kilometrus no Tell Afaras.

Pirms "Islāma valsts" 2014.gada iebrukuma iedzīvotāju vairākums Tell Afarā bija šiīti. Tās atbrīvošana bijusi viens no galvenajiem šiītu kaujinieku mērķiem.

Irākas kurdi un arābu sunnītu politiķi, kā arī Turcija iebilst pret šiītu kaujinieku piedalīšanos Mosulas operācijā, tomēr "Hashed al Shaabi" komandieri allaž uzsvēruši, ka negrasās ieiet pārsvarā sunnītu apdzīvotājā Mosulā.

Attiecības starp "Hashed al Shaabi" un ASV vadīto pretdžihādistu koalīciju arī ir saspringtas, tomēr šiītu grupējumu alianse bauda plašu Irākas šiītu kopienas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!