Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes pretterorisma aģentūra pirmdien brīdinājusi, ka teroristu grupējuma "Daesh" sakaušanas gadījumā Nīderlandē varētu atgriezties lielāks skaits džihādistu, palielinot teroraktu iespējamību.

Tiek uzskatīts, ka aptuveni 270 Nīderlandes pilsoņi pievienojušies džihādistiem un aptuveni 40 bijušo kaujinieku ir atgriezušies no kaujām Sīrijā un Irākā, kur vairums cīnījušies pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Vēl aptuveni 190 Nīderlandes pilsoņi, tostarp sievietes un bērni, kas vecāki par deviņiem gadiem, joprojām atrodas Sīrijā un Irākā, norādīts Nīderlandes pretterorisma aģentūras ziņojumā.

Tajā paustas bažas, ka gadījumā, ja "Daesh" tiktu sakauta vai sabruktu, Nīderlandē atgrieztos arvien lielāks skaits džihādistu, kas, visticamāk, pastiprinātu džihādistu kustību Nīderlandē un palielinātu draudus.

Ziņojumā teikts, ka teroraktu iespējamības ziņā valstī paliek spēkā līdzšinējais statuss, proti, šādi draudi atzīti par nozīmīgiem.

Pretterorisma aģentūras vadītājs Diks Šūfs raidorganizācijai NOS pirmdien norādīja, ka visi džihādisti, kas tagad atgriežas Nīderlandē, ir cīņās rūdīti kaujinieki.

"Viņi tīšuprāt izvēlējušies pievienoties teroristu organizācijai. Atgriežoties viņi tiks uzreiz aizturēti," paziņoja Šūfs, piebilstot, ka šādas personas tiks rūpīgi pārbaudītas.

Aģentūras ziņojumā paustas bažas arī par kreiso un labējo ekstrēmistu vardarbības palielināšanos pirms martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!