Foto: Reuters/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps par galveno topošās administrācijas stratēģi un vecāko padomnieku iecēlis vēlēšanu kampaņas vadītāju Stīvenu Benonu, kurš iepriekš, vadot galēji labēji tendēto portālu "Breitbart", izpelnījies asu kritiku par rasisma atbalstīšanu, atgādina pētnieciskais žurnāls "Mother Jones".

Ziņots, ka Tramps par savas administrācijas vadītāju izraudzījies Republikāņu nacionālās komitejas priekšsēdētāju Reinsu Prībusu, bet par galveno stratēģi Benonu. Trampa kampaņas komanda paziņojumā norāda, ka Prībusam un Benonam Baltā namā administrācijas vadībā būs vienlīdzīga loma.

Benons par vēlēšanu kampaņas vadītāju kļuva vasarā, kad šo posteni pameta Pols Manaforts. Viņš amatu pameta skandāla dēļ saistībā ar apsūdzībām par nelegāli saņemtajiem līdzekļiem no Ukrainas bijušā prezidenta Viktora Janukoviča.

Kļūstot par kampaņas vadītāju, Benons uz laiku pameta "Breitbart", lai vadītu Trampa kampaņu. Jau vasarā Benona vārds izraisīja asu reakciju. Galvenās pretenzijas saistītas ar viņa darbu "Breitbart" portālā, kurā tiek publicētas idejas, kam ir liels atbalstītāju skaits rasistu, antisemītu un antimusulmaņu rindās, vērtē "Mother Jones".

"Breitbart" publicējis konspirācijas teorijas, kas norāda uz aborta veikšanas ciešajām saitēm ar nacismu, Klintones padomnieku spiegošanu Saūda Arābijas labā, kā arī publicējis šausminošus, bet nepatiesus stāstus par melnādaino iedzīvotāju saistību ar kriminālo pasauli. Portāls regulāri neslēpj nepatiku pret minoritātēm, bet viens no tā publikāciju virsrakstiem aizvien vēsta: "Vai jūs labāk vēlētos, lai jūsu bērns sirgst ar feminismu vai vēzi?"

"Jaunievēlētā prezidenta Trampa izvēle par labu Stīvam Benonam augsta padomnieka amatā ir signāls cilvēkiem, kuri tic baltās rases pārākumam, ka viņu intereses tiks pārstāvētas augstākajā līmenī," svētdien norādīja Senāta mazākuma līdera Harija Reida runasvīrs Adams Džentlesons.

"Laikā, kad Tramps par savu tuvu padomnieku apstiprina vienu no redzamākajiem baltās rases pārākuma idejas aizstāvjiem, ir viegli redzēt, kāpēc KKK pārstāvji uztver Trampu kā savu jauno čempionu. Benons bijis viens no galvenajiem līderiem, kas palīdzēja "Breitbart" kļūt par baltādainu etnonacionālistu propagandas dzirnavām," paziņojumā pauž ASV pilsoņtiesību aizstāvības organizācija "Southern Poverty Law Center".

Prībuss gan Benonu aizstāvējis, sakot, ka "Breitbart" publikācijas viņš neesot rakstījis, kā arī norādot uz Benona iegūtās izglītības kvalitāti. Benons absolvējis Hārvardu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!