Foto: AP/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa trešdien apturējusi Katalonijas parlamenta rezolūciju par reģiona neatkarības referenduma rīkošanu nākamgad.

Tiesa paziņojumā norādīja, ka "aptur (..) Katalonijas parlamenta rezolūciju par referenduma plānošanu 2017. gadā". Konstitucionālajai tiesai ir pieci mēneši laika, lai izlemtu, vai apturēt Katalonijas parlamenta lēmumu pavisam, vai arī ļaut tam stāties spēkā.

Tomēr ir maz ticams, ka Katalonijas referendums notiks, ņemot vērā, ka Konstitucionālā tiesa 2014. gadā lēma, ka atbilstoši Spānijas konstitūcijai neviens reģions nevar vienpusēji aicināt rīkot neatkarības referendumu, kas ietekmē visu valsti.

Tiesa arī brīdināja procesā iesaistītos katalāņu politiķus, ka viņiem ir pienākums "apturēt vai paralizēt" mēģinājumu ignorēt vai neievērot tiesas lēmumu, pretējā gadījumā viņi var saskarties ar "iespējamu atbildību, tostarp personīgā līmenī".

Bijušajam Katalonijas premjerministram Artūram Masam jau ir gaidāma tiesa par centieniem sarīkot referendumu. Mass tiks tiesāts apsūdzībās par "nopietnu nepakļaušanos" un "nelikumīgu rīcību", ļaujot 2014. gada 9. novembrī notikt simboliskajam referendumam par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Masam var tikt piemērots aizliegums desmit gadus ieņemt valsts amatus. Katalonijas separātisti gadiem ilgi nesekmīgi centušies no Spānijas centrālās valdības panākt akceptu neatkarības referenduma sarīkošanai.

Pagājušajā gadā pirmo reizi Katalonijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partijas, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas. Jaunais parlaments pieņēma rezolūciju, kas paredz līdz 2017. gada vidum pasludināt reģiona neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!