Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome jau šīs nedēļas nogalē varētu balsot par Francijas izstrādātu priekšlikumu par starptautisko novērotāju nosūtīšanu uz Alepo pilsētu Sīrijā, paziņojusi ASV vēstniece ANO Samanta Pauere.

"Mēs atbalstām Francijas iniciatīvu panākt ANO Drošības padomes rezolūciju, lai risinātu nepieciešamību pēc novērošanas, humānās palīdzības, drošas evakuācijas," viņa pavēstīja.

Pauere arī uzsvēra, ka Sīrijā jau esošās ANO amatpersonas ir gatavas ātri doties uz Alepo.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins norādījis, ka viņa valstij vēl jāredz rezolūcijas projekta teksts, piebilstot, ka daži Francijas priekšlikuma elementi ir "šaubīgi".

"Lai dislocētu novērotājus, ir nepieciešamas nedēļas," paziņoja Čurkins. "Tiem ir jābūt apmācītiem cilvēkiem, kuri zina, ko viņi dara, ko viņi novēro un kā tās lietas ir jānovēro," viņš norādīja, piebilstot, ka novērotāju dislokācija "divās vai trīs dienās ir nereālistiska".

Krievija piektdien paziņoja, ka pabeigusi nemiernieku un viņu ģimenes locekļu evakuāciju no bruņotās opozīcijas kontrolētajiem Alepo austrumu rajoniem un ka tur šobrīd palikuši vienīgi "radikālie un nesamierināmie" kaujinieki.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012. gadā, bet 22. septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!