Foto: AP/Scanpix

Internetā publicēts jauns video, kā pirmdien vakarā notika atentāts pret Krievijas vēstnieku Turcijā Andreju Karlovu. Iepriekš publicētajos ierakstos bija redzams, kā vēstnieks runas laikā saļimst, bet šajos kadros redzama uzbrucēja darbība.

Video vērojams, kā uzbrucējs vēstnieka runas laikā fotoizstādes "Krievija turka acīm" atklāšanā atrodas viņam aiz muguras, tad izvelk pistoli un raida šāvienus. Uzbrukuma laikā vīrietis kliedzis "Allahu akbar" un "Atcerieties Alepo, atcerieties Sīriju", "Mēs neliksim jūs mierā", "Tikai nāve mani apturēs" un "Mēs mirstam Alepo, tu nomirsi te".

Alepo ir Sīrijas pilsēta, kurā prezidenta Bašara al Asada spēki kopā ar kaujiniekiem no Irānas un Krievijas gaisa atbalstu pēdējos mēnešos izvērš plašu ofensīvu pret valdību karojošo nemiernieku kontrolēto rajonu ieņemšanai.

Krievijai un tās atbalstītajam Asada režīmam tiek pārmesta nežēlīga pilsētas rajonu bombardēšana, kurā cieš civiliedzīvotāji. Kopš pagājušās nedēļas karadarbība ir apturēta un notiek mierīgo iedzīvotāju, kā arī kaujinieku, kuri to vēlās, evakuācija no pēdējām nemiernieku kontrolētajām teritorijām Alepo.

Ankarā notikušajā atentātā pret Krievijas vēstnieku Turcijā Andreju Karlovu uzbrucējs raidījis 11 šāvienus, no kuriem deviņi trāpījuši diplomātam.

Турецкое ТВ транслировало в прямом эфире открытие фотовыставки. Вот кадры нападения. pic.twitter.com/qnhxKLOzVH
— Вадим КОРОВИН (@Pjatak) December 19, 2016

Uzbrukuma sarīkotājs bijis 1994. gadā dzimis uz laiku no amata atstādināts policists Mevlits Merts Altintašs. Viņš nogalināts apšaudē ar policiju. Likumsargi saistībā ar notikušo aizturējuši sešus cilvēkus, tostarp Altintaša radiniekus.

Izstādē slepkava iekļuvis, uzrādot apsardzei savu policista apliecību. Turcijas mediji ziņo, ka Altinašs atstādināts no pienākumu pildīšanas pēc jūlijā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma Turcijā.

Valdību atbalstoši Turcijas mediji spekulē, ka aiz Karlova slepkavības stāv ASV dzīvojošais islāma sludinātājs Fethulla Gilens, kurš tādā veidā cenšoties destabilizēt Turcijas un Krievijas attiecības. Turcijas valdību Gilenu vaino arī neveiksmīgajā valsts apvērsumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!