Foto: Reuters/Scanpix

Čečenijas Republikas vadībai dots uzdevums nosūtīšanai uz Sīriju nokomplektēt divus bataljonus, katrs no kuriem 600 cilvēku liels. Par uzdevuma izpildi atbildīgs Krievijas Valsts domes deputāts no Čečenijas Adams Delinhanovs, atsaucoties uz savā rīcībā nonākušo informāciju, ziņo laikraksts "Novaja Gazeta".

Kaujinieku rekrutēšana bataljonos notiekot jau vairākus mēnešus. Detalizētāk par rekrutēšanas shēmas esamību laikraksts uzzinājis no Čečenijas Šelkovsku rajona Iekšlietu ministrijas nodaļas darbiniekiem.

Medija avoti pastāstījuši, ka jaunais priekšnieks atlasījis 10 cilvēkus rajona specrotai. Šajā rotā notiekot pastiprināta fiziskā un militārā sagatavošana. Visi brīvprātīgie uzņemti "tostarp iespējamai dalībai sauszemes operācijā Sīrijā", laikrakstam pastāstījis kāda specrotas karavīra radinieks.

Analogas speciālās rotas izveidotas arī citās Čečenijas Iekšlietu ministrijas reģionālajās nodaļās, liecina "Novaja Gazeta" informācija. Par vienu no bataljonu komandieriem varētu kļūt Apti Bolothanovs, kurš iepriekš piedalījies kaujās Austrumukrainā un fotogrāfijās redzams kopā ar prokremlisko kaujinieku līderi Aleksandru Zaharčenko, norāda medijs.

Vēstīts, ka decembra sākumā internetā tika publicēts video, kurā it kā redzama čečenu karotāju gatavošanās doties uz Sīriju. Krievijas medijos izplatījās ziņas, ka uz Sīriju tiek nosūtīti kaujinieki no bataljoniem "Vostok", "Zapad", kā arī īpašo uzdevumu spēki. Čečenijas prezidents pēc šīs informācijas parādīšanās paziņoja, ka tādi bataljoni Čečenijā nemaz neeksistē.

Savukārt portāls "Rosbalt" ziņoja, ka par video izplatīšanu internetā Čečenijā ir sākta krimināllieta un aizturēti pieci cilvēki, tostarp kāds virsnieks.

Krievija Sīrijas karā sniedz gaisa atbalstu prezidenta Bašara al Asada spēkiem, taču sauszemes operācijās nepiedalās, liecina Maskavas oficiālā informācija. Uz sauszemes atrodoties tikai spēki, kuriem jāapsargā Krievijas bāzes un personāls.

Taču medijos jau iepriekš izskanējušas spekulācijas, ka Krievijas iesaiste Sīrijas karā ir daudz plašāka, tai skaitā izmantojot tā saukto privāto militāro kompāniju "Vagner", kuras kritušie netiek iekļauti oficiālajā Aizsardzības ministrijas statistikā.

Jāatgādina, ka čečenu karotāji tiek saistīti arī ar karu Ukrainā. Saskaņā ar medijos izskanējušajām ziņām Donbasā darbojušies arī kadirovieši – tieši Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovan pakļauti drošībnieki, kurus Ziemeļkaukāza republikas līderis ir nodēvējis par "Putina brīvprātīgajiem", kuri gatavi izpildīt jebkuras sarežģītības uzdevumu jebkurā pasaules vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!