Foto: AFP/Scanpix

Santome un Prinsipi un Ķīna pirmdien atjaunoja diplomātiskās attiecības, kas ir Pekinas triumfs pār Taivānu, ar kuru nelielā Āfrikas salu valsts pagājušajā nedēļā pārrāva diplomātiskās attiecības.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji un viņa kolēģis no Santomes un Prinsipi Urbīnu Botēļu Pekinā pirmdien svinīgi parakstīja līgumu par diplomātisko attiecību atjaunošanu. Vans teica, ka no diplomātisko attiecību atjaunošanas iegūs abas valstis, sadarbojoties tūrisma, mediju un citās jomās.

Šī vienošanās ir Ķīnas panākums, jo Taivānu tā uzskata par savas teritorijas daļu un gandrīz 70 gadu kopš Ķīnas pilsoņu kara beigām 1949.gadā ir sacentusies ar to par starptautiskajiem sabiedrotajiem.

Lai uzturētu normālas attiecības ar Ķīnu, lielākā daļa pasaules valstu formāli neatzīst Taivānu, kur pilsoņu karā zaudējusī puse patvērās. Santome un Prinsipi pagājušajā nedēļā pārrāva diplomātiskās attiecības ar Taivānu, tādējādi tai ir atlikušas oficiālas diplomātiskās attiecības ar 21 pasaules valsti un valdību. Taivānas ārlietu ministrs Deivids Lī pagājušajā nedēļā apsūdzēja Santomi un Prinsipi par "astronomiskas finansiālās palīdzības" pieprasīšanu. Izskanējis, ka Taivāna noraidīja Āfrikas valsts pieprasīto palīdzību 100 miljonu ASV dolāru (96 miljonu eiro) apmērā.

Santome un Prinsipi ir salu valsts Āfrikas centrālās daļas piekrastē ar nepilniem 200 tūkstošiem iedzīvotāju. Nabadzīgā bijusī Portugāles kolonija paļaujas uz ārvalstu finansiālo palīdzību. Ķīna attiecības ar Santomi un Prinsipi pārtrauca 1997. gadā pēc tam, kad salu valsts izveidoja diplomātiskās attiecības ar Taivānu.

Pieaugot Ķīnas ekonomikas, militārajam un politiskajam spēkam, tai arvien vieglāk ir panākt Taivānas diplomātisku izolēšanu, lai gan daudzām valstīm, piemēram, ASV ir spēcīgas neoficiālas attiecības ar Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!