Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz nelieliem pārkāpumiem, vienošanās par ugunspārtraukšanu starp Sīrijas valdību un nemierniekiem tiek ievērota, piektdien apliecināja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Pamiers, šķiet, pamatā tiek ievērots, kaut arī ir daži nelieli pārkāpumi," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

Sadursmes valdības karaspēka un bruņotās opozīcijas starpā izraisījušās Vadi Baradas apkaimē, netālu no Damaskas.

Sadursmēs bija iesaistīts grupējums "Levantes iekarošanas fronte" ("Jabhat Fateh al-Sham"), kas vēl nesen bija "Al Qaeda" oficiālais Sīrijas atzars un bija pazīstams ar nosaukumu "Al Nusra".

Šis grupējums un "Daesh" ("Islāma valsts") ir iekļauti ANO teroristu organizāciju sarakstā, un nule kā noslēgtais pamiers uz tiem neattiecas.

Pēc piektdienas sadursmēm Sīrijas valdības spēku kara aviācija veikusi uzlidojumus Vadi Baradā.

Sīrijas valdība šonedēļ apsūdzēja opozīciju, ka tā Vadi Baradas apkaimē tīši bojā ūdensvadus, pa kuriem ūdens no šī apvidus tiek piegādāts Damaskai.

Opozīcija šos pārmetumus noraidījusi.

Citviet Sīrijā valdības spēki apšaudījuši nemiernieku kontrolētos apvidus Alepo provinces dienvidos, vēsta SOHR.

Tikai dažas stundas pēc pamiera stāšanās spēkā Sīrijas armijas un džihādistu starpā izraisījušās sadursmes Mahardes apkaimē, Hamas provincē.

Šajās sadursmēs viens valdības spēku karavīrs zaudējis dzīvību, bet vēl viens ievainots, norāda SOHR. Sadursmēs piedalījušies džihādisti, kas nav parakstījuši pamieru.

Jau vēstīts, ka Sīrijā pusnaktī stājās spēkā vienošanās par ugunspārtraukšanu starp Sīrijas valdību un nemierniekiem.

Vienošanās tika panākta ceturtdien ar Krievijas un Turcijas starpniecību, kuras atbalsta pretējās puses karadarbībā Sīrijā. Krievija, Irāna un Turcija palīdzēs garantēt ugunspārtraukšanas ievērošanu.

Turcijas oficiālā aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka Krievija veikusi trīs gaisa uzlidojumus "Islāma valsts" mērķiem netālu no Bābas, kur Turcijas karavīri ar sabiedrotajiem vietējo kaujinieku rindās cīnās pret džihādistiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!