Foto: AP/Scanpix

Simtiem tūkstoši bijušā Irānas prezidenta Akbara Hašemi Rafsandžani atbalstītāju un politisko līdzgaitnieku otrdien pavadīja viņu pēdējā gaitā, vēsta "Reuters". Jau vēstīts, ka ietekmīgais revolūcijas aktīvists mira svētdien 82 gadu vecumā galvaspilsētā Teherānā pēc pārdzīvotas sirdstriekas.

Rafsandžani bija Irānas prezidents no 1989. līdz 1997. gadam. Viņš atkārtoti kandidēja uz šo amatu 2005. gadā, bet zaudēja sāncensim Mahmudam Ahmadinedžadam.

Bēru ceremonija notikusi Teherānas Universitātē. Tajā lūgšanas vadījis konservatīvais Irānas augstākais līderis Alī Hoseinī Hāmenejī, un par spīti nelaiķa uz pārmaiņu nepieciešamību vērstajiem uzskatiem bērēs piedalījās arī cita konservatīvo spēku vadība, kā arī Sīrijā aktīvi karojošās Revolucionārās gvardes elites vienības "Quds" līderis Kasems Solemaini.

Savukārt Rafsandžani domubiedram un reformistu kustības līderim, bijušajam prezidentam Mohamedam Hatami dalība izvadīšanā bijusi liegta. Vairāki sērotāji ik pa brīdim izsaukuši Hatami vārdu, taču valsts televīzija, kas pārraidīja bēru procesiju, pagriezusi skaļāk fona mūziku, lai tas nebūtu dzirdams, raksta portāls "Albawaba". Irānā medijiem aizliegts pieminēt bijušo prezidentu, kā arī publicēt viņa attēlus.

Rafsandžani tiks apglabāts Irānas revolūcijas līdera un garīgā līdera Ruholla Homeinī mauzolejā. Tas tiek būvēts jau kopš viņa nāves 1989. gadā.

Šajā vietā apglabāts arī Homeinī 1995. gadā mirušais dēls Ahmads Homeinī. Plānots, ka pēc pabeigšanas mauzoleja komplekss aizņems aptuveni 20 kvadrātkilometrus lielu teritoriju.

Tiek lēsts, ka patlaban Irānas valdība topošajā centrā jau ieguldījusi aptuveni divus miljardus ASV dolāru, kas to padara par visu laiku dārgāko atdusas vietu. Par celtniecību atbild garīgā līdera mazdēls Hassans Homenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!