Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien izgājuši Rumānijas galvaspilsētas Bukarestes un citu pilsētu ielās, lai protestētu pret valdības plānu atbrīvot aptuveni 3000 cietumnieku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bukarestē protestētāji izlauzās cauri policistu rindām un devās valdības ēku virzienā. Neapmierinātību ir izraisījis premjerministra Sorina Grindeanu plāns par tūkstošiem cietumnieku amnestiju.

Valdības kritiķi uzskata, ka ar šo soli premjers grib atbrīvot savus sabiedrotos, kas notiesāti par korupciju. Starp atbrīvojamo sarakstā iekļautajiem ir vairāki par korupciju notiesāti tiesneši un amatpersonas.

Pats Grindeanu uzstāj, ka amnestija palīdzēs risināt pārpildīto cietumu problēmu.

Kritiķu sašutumu izraisījis arī veids, kādā premjers vēlas pieņemt lēmumu. Tas tiks darīts ar ārkārtas dekrētu izdošanu, kas ļauj apiet balsojumu parlamentā un prezidenta apstiprinājumu.

Protestētājiem Bukarestē svētdien pievienojās arī pats prezidents Klauss Iohannis, kurš demonstrantu sašutumu atzīst par pamatotu. Prezidents norāda, ka šāds amatpersonu mēģinājums mainīt likumus apdraud likuma varu.

"Ir nepieņemami modificēt likumus tādā veidā, ka desmitiem, pat simtiem politiķu tiek izslēgti," viņš norādīja. 2014. gada novembrī ievēlētais Iohannis ir solījis izskaust korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!