Foto: Reuters/Scanpix

Krievija un Sīrijas nemiernieki ceturtdien ar piesardzību uzņēmuši ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu, ka viņš "noteikti izveidos drošības zonas Sīrijā".

Krievija, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu, brīdināja, ka šādu zonu izveidošana patiesībā pasliktinātu situāciju bēgļiem, kas vēlas paglābties no asiņainā konflikta.

"Būtu jāapsver visas iespējamās sekas," paziņoja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, piebilstot, ka ASV nav konsultējusies ar Krieviju par šo ierosinājumu.

Tikmēr viens no lielākajiem Sīrijas nemiernieku grupējumiem "Nour al Din al Zenki", kas vēlas gāzt Asada režīmu, pauda piesardzīgu optimismu par Trampa priekšlikumu.

"Mēs vienmēr esam aicinājuši izveidot drošības zonas civilo iedzīvotāju aizsardzībai un plānojam aizsargāt civilos iedzīvotājus, bet mums jāzina šī plāna detaļas," paziņoja grupējuma pārstāvis.

Viņš norādīja, ka Trampa ierosinātās zonas varētu būt "trieciens Krievijas un Irānas ekspansionistiskajam plānam Sīrijā".

Sīrijā darbojās daudz un dažādi nemiernieku grupējumi, sākot no mēreni noskaņotiem un beidzot ar "Al Qaeda". Panākt drošu zonu izveidošanu viņu kontrolētajās teritorijās ASV administrācijai būtu ļoti sarežģīti.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija atteicās nodibināt lidojumiem aizliegtas zonas Sīrijā, daļēji bažījoties, ka tas varētu ievilkt ASV vēl dziļāk Sīrijas konfliktā.

Obamas administrācija nelokāmi nostājās pret Asada režīmu, kas apsūdzēts noziegumos pret cilvēci.

Tramps savukārt vairākkārt paudis gatavību ciešāk sadarboties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Jaunais Baltā nama saimnieks neatklāja, kur tieši Sīrijā gribētu drošības zonas izveidot, vai ar ko vēlas sadarboties.

Daļu teritorijas Sīrijas ziemeļos kontrolē arī Turcija, kas atbalsta Sīrijas nemierniekus un jau sen vēlas drošība zonu izveidošanu.

Turcijas kontrolētā Sīrijas teritorija jau savā ziņā ir drošības zona, lai gan Turcijas militārā operācija saskaras arī ar zināmām grūtībām.

Nemiernieku grupējumi Sīrijas ziemeļos pašreiz cīnās viens pret otru, vēl vairāk sarežģījot jau tā juceklīgo situāciju.

Astanas sarunās pārstāvēto nemiernieku delegācijas loceklis Nasers al Hariri paziņoja, ka atzinīgi novērtē jebkuras drošības zonas izveidošanu, bet arī norādīja, ka pastāv ANO rezolūcijas, kas ir jāīsteno.

"Arī šīs rezolūcijas domātas, lai pasargātu civilos iedzīvotājus un paturētu viņus savās mājās un zemē," viņš piebilda.

ASV bāzētās domnīcas "The Century Foundation" analītiķis Sems Hellers pauda pārliecību, ka vēl ir pāragri spriest par Trampa izteikumiem.

"Kamēr mēs neredzēsim plānu (..), ir praktiski neiespējami to izvērtēt vai izprātot, kā tas darbotos praksē," sacīja Hellers.

"Grūti iedomāties, ka ASV nāktu klajā ar kaut ko patiešām dramatisku," viņš piebilda.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!