Uzbekistānas jaunais prezidents Šavkats Mirzijojevs nācis klajā ar plānu nabadzības mazināšanai valstī – katrā lauku mājsaimniecībā ir jāaudzē vistas kā pārtikas un potenciālo ienākumu avotu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Mirzijojevs to paziņojis vizītes laika valsts nabadzīgākajā daļā – Karakalpakstānas autonomajā reģionā, kura lielu daļu veido tuksneši un daļa augsnes ir pārāk sārmaina, kā arī vēja nestā izzūdošās Arāla jūras sāls piesārņota.

Prezidenta plāns paredz, ka katrā lauku saimniecībā ir jātur vismaz 100 vistas, kuras ražos vismaz 50 olas dienā. No tām 10 varēs apēst pati ģimene, bet atlikušās 40 pārdot.

Plāns ir vērtīgs pārtikas nodrošināšanas ziņā tālos reģionos, taču kam gan šīs lauku ģimenes varēs pārdot atlikušās olas, ja vistas ir jātur visām mājsaimniecībām, jautā RFE/RL.

Kāda persona medija uzbeku valodas dienestam "Ozodlik" anonīmi pauda viedokli, ka neko nezina par vistu audzēšanu, taču tām laiku pa laikam nepieciešami medikamenti, kas nozīmē papildu izdevumus. Savukārt 100 vistu audzēšana nozīmētu, ka neatliktu laika citiem darbiem.

Tāpat ir bažas par vistu barību, kura Uzbekistānā netiek piedāvāta pietiekamā daudzumā. Tas nozīmē, ka tā būtu jāiepērk no ārzemēm, taču uzbeku nauda soms nav konvertējama valūta.

Kopumā pērnā gada septembrī mirušā autoritārā uzbeku līdera Islama Karimova vietā nākušā Mirzijojeva centieni uzlabot dzīves līmeni valstī, lai arī sākotnējiem plāniem būtu nepieciešama precizēšana, ir iepriecinoša, vērtē RFE/RL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!