Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas militārajā cietumā pie Saidnajas, aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Damaskas nogalināti līdz pat 13 000 cilvēku, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" ziņojumu, vēsta BBC.

Cilvēktiesību grupa savā jaunākajā ziņojumā atklāj, ka no 2011. gada septembra līdz pat 2015. gada decembrim Saidnajas cietumā katru nedēļu notikušas masu kāršanas. Nāvessoda izpilde notikusi ar Sīrijas valdības rīkojumu. Iepriekš valdība ir stingri noliegusi vardarbīgu izturēšanos pret aizturētajiem vai viņu nogalināšanu.

ANO cilvēktiesību eksperti jau pērn ziņoja, ka ir milzīgs skaits aculiecinieku liecību un dokumentālo pierādījumu, ka Sīrijas valdības aizturēšanas vietās atrodas desmitiem tūkstoši cilvēku un cilvēki tajās mirst lielā skaitā.

"Amnesty International" ziņojumā ir atsauces uz 84 cilvēku, tostarp aizturēšanas vietu sargu un pašu aizturēto, liecībām. Tās apstiprina, ka katru nedēļu un nereti pat divreiz nedēļā Saidnajas cietumā tiek izpildītas slepkavības 20 līdz 50 cilvēkiem.

Pirms nāvessodu izpildes viņus kara lauka tiesa tiesājot no vienas līdz trim minūtēm ilgās prāvās. Kāds tiesnesis, kurš pats piedalījies šādās tiesās, organizācijai atklājis, ka apsūdzētie tiek notiesāti neatkarīgi no viņu atbildēm uz jautājumiem.

Ziņojumā arī atklāts, ka aizturētie savas nāves dienā parasti tiek informēti, ka tiks pārvesti uz citu cietumu, tad pagraba cellēs vairākas stundas tiek piekauti, bet vien dažas minūtes pirms pakāršanas viņi tiek informēti, ka notiesāti uz nāvi. "Viņi tur karājās 10 līdz 15 minūtes, daži nemira, jo bija pārāk viegli, tad virsnieku asistenti vilka viņus uz leju, salaužot kaklus," organizācijai norādījis kāds bijušais aizturētais.

Līķi vēlāk tiekot nogādāti Tišrīnas militārajā slimnīcā Damaskas ziemeļaustrumos, reģistrēti, un vēlāk norakti masu kapos kādā militārajā poligonā.

Balstoties uz aculiecinieku liecībām "Amnesty International" lēš, ka aptuveni četru gadu laikā šādi Saidnajas cietumā ar nāvi sodīti 5000 līdz 13 000 cilvēku.

Lai gan nav pierādījumu, ka pēc 2015. gada decembra masu slepkavošana šajā cietumā turpinātos, cilvēktiesību organizācijas pārstāvji norāda, ka nav nekāda iemesla, lai tā būtu pārtraukta. Līdz ar to tiek pieļauts, ka šajā laikā cietumā pakārti vēl tūkstošiem cilvēku.

Sīrijas valdība, kurai janvāra sākumā jautāts par šo praksi, pagaidām atbildi nav devusi.

"Amnesty International" pērnā gada augustā ziņoja, ka kopš 2011. gada marta līdz 2015. gada decembrim ieslodzījumā Sīrijas valdības kontrolētajā teritorijā vien spīdzināšanas, kā arī ūdens, ēdiena un medicīniskās aprūpes dēļ miruši vismaz 17 723 cilvēki. Šis skaits neietvēra Saidnajas cietumā pakārtos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!