Foto: Reuters/Scanpix
Meksiku bažīgu darījis ASV ministrijā izskanējušais priekšlikums uz abu valstu robežas nošķirt vecākus un bērnus, kuri nelegāli mēģinājuši iekļūt ASV, atsaucoties uz Meksikas ārlietu ministra Luisa Bideharai pausto vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Saskaņā ar trīs amatpersonu pausto, iniciatīvu apsver un izvērtē ASV Iekšējās drošības ministrija.

Viens no iemesliem šādam nošķiršanas ierosinājumam esot vēlme atturēt mātes no došanās uz ASV kopā ar bērniem, "Reuters" skaidrojušas amatpersonas. Ja iniciatīva tiktu atbalstīta, tas ļautu valdībai paturēt vecākus apcietinājumā, kamēr viņi gaida intervijas saistībā ar patvēruma piešķiršanu vai arī deportāciju. Savukārt bērniem tiktu meklēti valsts apmaksāti aizbildņi vai arī radinieki ASV, kas var par viņiem parūpēties.

"Domājot par drošību, Iekšzemes drošības ministrija turpina pētīt iespējas, kas varētu atturēt pat sākt ceļu," teikts ministrijas paziņojumā "Reuters", kurā arī skaidrots, ka došanās uz ziemeļiem ir bīstams ceļš, kurā jo īpaši apdraudēti esot bērni.

Vairāki eksperti un amatpersonas gan šo iniciatīvu kritizējušas, norādot, ka tā neatbilst cilvēktiesībām. Tāpat pastāv bažas, ka vecāku un bērnu nošķiršana, var radīt nopietnas psiholoģiskas traumas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!