Ēģiptes un Vācijas arheologi Kairas graustu kvartālā uzgājuši milzīgu faraona Ramzesa II Lielā statuju, ziņo "Reuters".

Aptuveni astoņus metrus augstā kvarcīta statuja gulējusi mitrā augsnē netālu no zemes virskārtas. Tiek uzskatīts, ka pirms aptuveni 3000 gadiem valdījušā faraona statuja šeit uzstādīta laikā, kad te atradusies viņa pilsēta.

Līdz šim atrakta daļa skulptūras galvas, krūšu daļa, labās acs fragments, kā arī kronis ar labo ausi. Arheologu komanda netālu uzgājusi arī cilvēka izmēra Seta II smilšakmens skulptūras augšdaļu. Sets II bija Ramzesa II mazdēls.

Ēģiptes Senlietu ministrija šo atklājumu pasludinājusi par vienu no visu laiku svarīgākajiem. Pavisam netālu atrodas arī Ramzesa tempļa drupas, kuru reiz ieskāvusi Heliopolisas pilsēta. Tās vietā mūsdienās ir Kairas austrumu guļamrajoni, tostarp nabadzīgais Matarijas graustu kvartāls, kurā atrasta skulptūra.

Ramzesa II Lielā templis bijis viens no lielākajiem Ēģiptē, bet Grieķu-Romiešu laikos iznīcināts. Skulptūras un rotājumi bieži pārvesti uz citiem tempļiem un Eiropu, bet akmeņi izmantoti citu ēku būvniecībā.

Ramzess II Lielais bija Ēģiptes deviņpadsmitās dinastijas trešais valdnieks, kurš Ēģiptē valdīja no 1279. līdz 1213. gadam pirms mūsu ēras. Viņš iegājis vēsturē kā viens no nozīmīgākajiem Ēģiptes militārajiem līderiem, kura laikā Senās Ēģiptes vara sniegusies no Sīrijas līdz Nūbijai (mūsdienu Ēģiptes dienvidiem/Sudānas ziemeļiem).

Paredzams, ka jaunatklātā skulptūra pēc restaurācijas varētu nonākt Lielajā Ēģiptes muzejā, kuru plānots atklāt nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!