Foto: Reuters/Scanpix

Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) izplatījusi ziņojumu, kurā Turcija apsūdzēta tūkstošiem kurdu nemiernieku nogalināšanā, spīdzināšanā, izvarošanā, kā arī īpašumu iznīcināšanā, vēsta ārzemju mediji.

ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos Zeida Rāda al-Huseina biroja izplatītajā ziņojumā norādīts, ka laika posmā no 2015. gada jūlija līdz 2016. gada beigām Turcijas armijas kājnieku, artilērijas un tanku, kā arī, iespējams, gaisa uzbrukumu dēļ vairāk nekā pusmiljons cilvēku valsts dienvidaustrumos bija spiesti pamest savas mājas, raksta "The New York Times". Uzbrukumi notikuši vairāk nekā 30 pilsētās un reģionos.

Turcijas valdības spēku operācijās kurdu apdzīvotajā reģionā pusotra gada laikā bojā gājuši vairāk nekā 2000 cilvēku, teikts ziņojumā. Turcijas militārie spēki tiek apsūdzēti nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos, savukārt Turcijas puse šo ziņojumu nodēvējusi par "neobjektīvu" un "neprofesionālu", vēsta BBC.

ANO publiskojuši satelītuzņēmumus, kas parāda "ievērojamus dzīvojamo rajonu postījumus ar smagās artilērijas palīdzbu", kas bez pajumtes atstājis no 350 līdz 500 tūkstošiem cilvēku. Turklāt, neskatoties uz nopietnām apsūdzībām, Turcijas valdība nav veikusi "nekādu vērā ņemamu izmeklēšanu", norāda ANO augstais komisārs.

""Ziņojums" par antiterorisma operācijām dienvidaustrumos un neobjektīvs, balstīts uz nepatiesu informāciju un neprofesionāls," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Mēs nepieņemam ziņojumā izteiktās nepamatotās apsūdzības, kas tieši sasaucas ar teroristu grupu propagandu."

Tā kā Turcijas valdība nav atļāvusi ANO izmeklētājiem nokļūt teritorijās, kur tiek veiktas operācijas pret Kurdu Strādnieku partiju (PKK), ziņojums balstīts uz konfidenciāliem un publiskiem avotiem, satelītuzņēmumiem un citiem informācijas avotiem.

Turcijas valdība izmeklētājiem nodevusi informāciju par PKK, kas Turcijā tiek uzskatīta par teroristisku organizāciju veiktiem "nežēlīgiem uzbrukumiem, ievainojot un nogalinot Turcijas drošības dienestu pārstāvjus un citas personas".

PKK esot iesaistīti "nolaupīšanās, ieskaitot bērnu, tranšeju rakšanā un ceļu bloķēšanā pilsētās un apdzīvotās vietās un medicīniskās palīdzības dienestu darbības traucēšanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!