Foto: AP/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss ne tikai uzskata, ka klimata izmaiņas patiešām ir īsta problēma, bet ir arī pārliecināts, ka tās rada draudus starptautiskajai drošībai, vēsta ASV mediji.

Bezpeļņas interneta izdevums "ProPublica" otrdien publlcēja rakstu, kurā iekļauti fragmenti no Matisa rakstiskajām atbildēm senatoriem pēc janvārī notikušās viņa noklaušināšanas, gatavojoties balsojumam par ģenerāļa apstiprināšanu ministra amatā.

"Klimata izmaiņas ietekmē stabilitāti pasaules daļās, kur darbojas mūsu karavīri," rakstīja Matiss, "Mainīgā klimata ietekme, piemēram, piekļuves palielināšanās pa jūru Arktikai, augošais ūdens līmenis jūrās, pārtuksnešošanās, ietekmē mūsu situāciju drošības jomā."

Pentagons šos Matisa izteikumus vēl nav komentējis.

ASV prezidents Donalds Tramps reiz izteicās, ka klimta izmaiņas ir Ķīnas izgudrota krāpšana, un solījis atvieglot ASV vides aizsardzības noteikumus, kuru mērķis ir cīnīties pret globālo sasilšanu. Vienlaikus prezidents norādījis, ka saglabā atvērtu prātu šajā jautājumā.

Ziņu aģentūra "Bloomberg" otrdien vēstīja, ka Tramps gatavojas parakstīt rīkojumu, kas ierobežos lomu, kāda ir klimta izmaiņām valdības lēmumu pieņemšanā. Atsaucoties uz informētu avotu, "Bloomberg" ziņoja, ka rīkojums varētu tikt pieņemts tuvāko dienu laikā.

Trampa izraudzītais Vides aizsardzības pārvaldes (EPA) vadītājs Skots Pruits izpelnījās kritiku, apgalvojot, ka siltumnīcefekta gāzu izmešu emisija nav noteicošais faktors klimata izmaiņās, kā uzskata lielais vairums zinātnieku.

Matiss ir vairākkārt nostājies opozīcijā Trampam. Tostarp aicinājis prezidentu ieņemt tradicionālāku nostāju attiecībā uz NATO, ko Tramps kritizējis, nodēvējot par novecojušu organizāciju.

Matiss iepriekš arī izteicies, ka armijai vajadzētu samazināt atkarību no fosilās degvielas un apsvērt alternatīvu enerģijas avotu izmantošanu, vēsta "ProPublica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!