Foto: LETA
Rīgas domes amatpersonu un galvaspilsētas uzņēmēju vizītes laikā Baltkrievijā pārrunāta iespējamā Rīgas un Baltkrievijas sadarbība kālija sāls pārkraušanai galvaspilsētas ostā, par ko interesi apliecināja arī kaimiņvalsts valdības pārstāvis, informē Rīgas dome.

Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, tiekoties ar Baltkrievijas premjerministra pirmo vietnieku enerģētikas jautājumos Vladimiru Semaško, informēja, ka Rīgas Brīvosta ir atvērta šim piedāvājumam, turklāt ostas teritorijā vēl brīvas, neizmantotas vietas, kurās nākotnē būtu iespējams veikt Baltkrievijas kālija produktu kravu pārkraušanu. Pašlaik lielākās daļas Baltkrievijas kālija produktu eksports notiek caur Klaipēdas ostu.

Tāpat Baltkrievijas pārstāvji pieļāvuši iespēju palielināt naftas tranzītu caur Rīgas ostu. Baltkrievijas vicepremjers norādīja, ka jau pašlaik Rīgas ostā tiek pārkrauti ap 1,3 miljonu tonnu Baltkrievijas naftas produktu. Ņemot vērā, ka šogad Baltkrievija plāno kopumā apstrādāt līdz pat 22 miljoniem naftas produktu, tranzīta kravu apjomam, ko varētu pārkraut Rīgas Brīvostā, ir potenciāls pieaugt.

"Rīga ir Baltkrievijas tuvākais ceļš līdz jūrai, tāpēc esam ieinteresēti konstruktīvām sarunām par turpmāko sadarbību, lai nākotnē palielinātu gan naftas produktu, gan Baltkrievijā ražotās produkcijas kravu pārkraušanas apjomus Rīgas Brīvostā, kas ik gadu no Baltkrievijas tiek eksportēti uz vairākām pasaules valstīm, tostarp arī Āfriku un Latīņameriku," sacījis Semaško.

"Vizīti Minskā vērtēju kā ļoti vērtīgu, jo tās laikā precizējām Rīgas un Baltkrievijas pašreizējās pozīcijas un intereses turpmākai sadarbībai. Saskaņā ar Rīgas Brīvostas apkopoto informāciju, šī gada janvārī pārkrauto kravu apjoms Rīgas ostā ir pieaudzis par 23%. Šādā brīdī svarīgi neapstāties un turpināt darbu pie stratēģiskas ilgtermiņa ostas attīstības politikas, kur tieši Baltkrievija varētu kļūt par nozīmīgu Rīgas ostas partneri. Pašlaik panākta konceptuāla vienošanās par sadarbības formu, kā arī abām pusēm nodefinēti turpmākie darba uzdevumi. Tas rada pārliecību par pozitīvu notikumu attīstību Rīgas Brīvostas un Baltkrievijas ekonomiskajās attiecībās jau tuvākā gada laikā", uzsver Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!