Foto: Reuters/Scanpix

Eksperti izteikuši bažas, ka spēcīgā vētra Austrālijā ir, iespējams, nodarījusi bojājumus Lielajam Barjerrifam, trešdien informē britu raidsabiedrība BBC.

Jūras eksperti pieļāvuši, ka vētra, iespējams, nodarījusi postažu rifu ekosistēmai.

Atbildīgās iestādes, kuru pārziņā ir arī Lielais Barjerrifs, sacījuši, ka pagaidām vēl nav iespējams novērtēt vētras radīto kaitējumu.

Vēstīts, ka no 1998. līdz 2002. gadam Austrālijas lielais Barjerrifs zaudējis aptuveni 10 procentus no sava apjoma. Koraļļi vairs neveido simbiozi ar aļģēm, kas ir svarīga arī pašiem, tādēļ tie kļuvuši baltāki un trauslāki.

Klimata pētnieki secinājuši, ka līdz 2050. gadam 97 procenti koraļļu koloniju būs izbalojušas. Kaut arī koraļļi reizēm atkopjas, absorbējot aļģes, tomēr lielākoties pārāk liela izbalošana ir pirmais solis ceļā uz miršanu. Austrālijā strauji samazinās arī jūras putnu populācija, ja rifi neatjaunosies, tiem sekos arī zivis.

Jau ziņots, ka Austrālijas ziemeļaustrumu piekrasti sasniegusi pēdējos gados spēcīgākā vētra, kas nodarījusi ievērojamus bojājumus un atstājusi bez elektrības desmitiem tūkstošus māju.

Vēja ātrums sasniedz pat 263 kilometrus stundā. Ciklons Kvīnslendas piekrasti starp Bouenu un Erlibīču sasniedza kā ceturtās kategorijas vētra un turpina savu ceļu iekšzemē ar mazāku spēku kā trešās kategorijas vētra.

Varasiestādes brīdina iedzīvotājus palikt iekštelpās. Tiek lēsts, ka šī ir pati spēcīgākā vētra Austrālijā kopš 2011. gada. Piesardzības dēļ Kvīnslendā ieteikts evakuēties vairāk nekā 25 tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!