Foto: AFP/Scanpix

ASV, Lielbritānija un Francija ANO Drošības padomē iesniegušas rezolūcijas projektu, kurā nosodīta iespējamā ķīmisko ieroču pielietošana otrdien notikušā uzbrukumā Sīrijas provincē Idlibā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs Drošības padomes pastāvīgās locekles atbildību par uzbrukumu, kurā gāja bojā vismaz 72 cilvēki, uzliek Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Brīdinājums: Video redzami nepatīkami skati

Rezolūcijas projektā teikts, ka Sīrijas valdībai ir jānodrošina starptautiska izmeklēšana, jāsniedz inspektoriem kaujas izlidojumu plāni un lidaparātu borta žurnālu dati, jānosauc helikopteru eskadriļu komandieru vārdi, kā arī jānodrošina piekļuve aviobāzēm, no kurām varēja pacelties aviācija ar ķīmiskajiem ieročiem.

Sīrijas valdība pret sevi vērstās apsūdzības ķīmisko ieroču izmantošanā ir noliegusi.

Jāatgādina, ka Krievija, kas ir Bašara al Asada režīma sabiedrotā, kā arī Ķīna, līdz šim vairākas reizes ir bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūcijas, kurās nosodīta Sīrijas valdība.

Otrdien notikušos uzlidojumos nemiernieku kontrolētajai Sīrijas Idlibas provinces pilsētiņai Hān Šeihūnai līdz trešdienai gājuši bojā vismaz 72 cilvēki.

Opozīcijas aktīvisti apgalvo, ka uzbrukumā izmantota ķīmiska gāze, kura dēļ cilvēki smakuši. Uzbrukumā aktīvisti vaino Sīrijas spēkus vai Krieviju, kuras bieži izmanto viena tipa aviāciju.

Vēlāk lidmašīnas apšaudījušas slimnīcas, kur nogādāti cietušie, apgalvo avoti.

Idlibas provinci pārsvarā kontrolē nemiernieku grupu alianse un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais džihādistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham".

Reģionā uzlidojumus regulāri veic Sīrijas valdības un tās sabiedrotās Krievijas lidmašīnas, kā arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija cīņai pret grupējumu "Daesh".

Sīrijas valdība ir vairākkārt noliegusi ķīmisko ieroču izmantošanu, taču ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas izmeklēšanā pērnā gada oktobrī tika secināts, ka Damaska vismaz trīs reizes no 2014. līdz 2015. gadam uzbrukumos izmantojusi hlora gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!