Foto: Reuters/Scanpix

Vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža advokāts Pērs Sāmuelsons trešdien vērsies ar prasību Stokholmas Apgabaltiesā, aicinot nekavējoties atcelt aresta orderi, ņemot vērā, ka ASV atklāti paudušas vēlmi izvirzīt apsūdzības Asanžam.

"WikiLeaks" dibinātājam Zviedrija aizmuguriski piespriedusi apcietinājumu saistībā ar 2010. gada apsūdzībām izvarošanā, savukārt pats Asanžs, lai izvairītos no aresta ordera izpildīšanas, kopš 2012. gada uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šo soli skaidrojot ar bažām, ka viņš tiks izdots ASV un tur tiesāts par tūkstošiem slepenu Savienoto Valstu dokumentu publicēšanu.

Zviedrijas ordera darbība tagad ir jāaptur, jo ASV atklāti deklarējušas, ka vēlas panākt Asanža apcietināšanu, sacīja advokāts.

ASV ģenerālprokurors Džefs Sešons nesen tika teicis, ka "WikiLeaks" dibinātāja arests ir "prioritāte".

"Apcietinājuma jautājums ir jāizvērtē no jauna, ņemot vērā risku, ka ASV vēlas panākt viņa izdošanu," Sāmuelsons sacīja ziņu aģentūrai TT.

Austrālieša apcietinājuma statusa maiņa var arī nenozīmēt, ka tiek izbeigta Zviedrijas lieta pret viņu, norādīja advokāts.

"Ja prokurore vēlas turpināt pirmstiesas izmeklēšanu un izvirzīt apsūdzības - ar to viss ir kārtībā. Atšķirība ir tāda, ka tas dotu Asanžam iespēju pamest Ekvadoras vēstniecību un ceļot uz Ekvadoru."

"Lielā atšķirība ir tāda, ka Zviedrija atturētos no viņa pārvietošanās brīvības ierobežošanas un šo viņa brīvību atjaunotu," viņš skaidroja.

Šī nav pirmā reize, kad Asanžs mēģina pārsūdzēt Zviedrijas aresta orderi. 2016. gada septembrī Zviedrijas apelāciju tiesa noraidīja viņa lūgumu par ordera atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!