Foto: Reuters/Scanpix

Desmitiem tūkstošu cilvēku svētdien mītiņā Barselonā pauduši atbalstu Katalonijas reģiona neatkarības referenduma rīkošanai 1. oktobrī.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons piektdien paziņoja par saistoša balsojuma rīkošanu jautājumā par reģiona neatkarību no Spānijas, metot izaicinājumu Madridei, kas noraidījusi šādu iespēju.

Mītiņa dalībniekus uzrunāja Mančestras futbola kluba "City" galvenais treneris Hoseps Gvardiola. "Mēs balsosim, pat ja Spānijas valsts to nevēlas," viņš paziņoja trijās valodās - katalāņu, spāņu un angļu. "Cita ceļa nav - vienīgā iespēja ir balsot."

Gvardiola vērsās arī pie starptautiskās sabiedrības, aicinot atbalstīt katalāņus pret "autoritāras valsts ļaunprātībām".

Pēc Barselonas varas iestāžu aplēsēm, mītiņā piedalījās aptuveni 30 000 cilvēku, savukārt rīkotāji minējuši lielāku skaitli - 47 000.

Katalonijas separātiski noskaņotie politiķi gadiem centušies iegūt Madrides atļauju rīkot referendumu par reģiona neatkarību. Viņi arī pieļāvuši iespēju rīkot referendumu bez Madrides atļaujas.

Spānijas valdība savukārt paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka šobrīd 48,5% katalāņu iestājas pret reģiona neatkarību, bet 44,3% to atbalsta. Tomēr referenduma rīkošanu atbalsta gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto.

Nesaistošā referendumā 2014. gadā vairāk nekā 80% nobalsojušo atbalstīja Katalonijas neatkarību, lai arī kopumā referendumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem balsstiesīgo katalāņu.

Spānijas Konstitucionālā tiesa referenduma rīkošanu pēc tam atzina par nelikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!