Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas austrumos sestdien trīs ASV karavīri tika nogalināti un vēl viens ievainots tā sauktajā "savējo uzbrukumā", kad afgāņu desantnieks atklāja uguni uz ASV karavīriem, paziņoja Pentagons.

Incidents notika ASV un Afganistānas spēku kopīgas operācijas laikā Nangarharas provinces Ačinas aprinķī. ASV spēki atklāja pretuguni uz šāvēju un viņu nogalināja, paziņoja provinces administrācijas preses sekretārs.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās grupējums "Taliban", apgalvojot, ka to sarīkojis afgāņu bruņotajos spēkos iefiltrējies talibu kaujinieks.

Pentagons paziņoja, ka ievainotais karavīrs ir evakuēts medicīniskas palīdzības saņemšanai un ka "šis incidents tiek izmeklēts".

"Taliban" preses sekretārs Zabihulla Mudžahids tviterī apgalvoja, ka uzbrukumā nogalināti četri amerikāņu karavīri. Talibi gan mēdz pārspīlēt kaujās nogalināto skaitu.

Uzbrukums notika dažas stundas pēc tam, kad kļūmīgā ASV gaisa triecienā Helmandas provincē tika nogalināti vai ievainoti vismaz seši afgāņu policisti.

Martā Helmandas provincē afgāņu karavīrs atklāja uguni uz ASV karavīriem, trīs no viņiem ievainojot. Tas bija pirmais zināmais "savējo uzbrukums" starptautiskajiem spēkiem Afganistānā šogad.

Rietumvalstu amatpersonas uzskata, ka vairums "savējo uzbrukumu" izskaidrojami ar personīgām nesaskaņām vai kultūras atšķirībām, nevis bijuši nemiernieku plānoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!