Foto: Publicitātes foto

Ziemeļķīnas transportlīdzekļu izpētes institūts radījis eksperimentālu amfībiju, kas uz ūdens spējot sasniegt 50 kilometru stundā lielu ātrumu, ziņo "Popular Science". Ķīnieši apgalvo, ka kaujas auto pat ar pilnu bruņojumu un ieročiem spēšot sasniegt 20 līdz 30 kilometru stundā lielu ātrumu.

Lai gan pasaulē ir daudz dažādu amfībiju, lielais vairums ūdenī pārvietojas daudz lēnāk. Salīdzinājumam, itāļu "Iveco" un britu "BAE" kopīgi radītais "SuperAV", kā arī Singapūras izstrādātais "Terrex 2", kuri abi patlaban cīnās par ASV Jūras spēku pasūtījumu, ūdenī var sasniegt aptuveni 10 kilometru stundā lielu ātrumu.

Foto: Publicitātes foto

Ķīnas institūta radītā amfībija ir pilnpiedziņas auto, kura visus četrus riteņus esot iespējams pieliekt pie tā virsbūves. Tā grīda veidota "V" formā, gan samazinot pretestību ūdenī, gan uzlabojot aizsardzību pret spridzekļiem un mīnām uz sauszemes. Bez ieročiem un bruņojuma tā svars ir tikai 5,5 tonnas, kas ir salīdzinoši mazāk nekā daudzām līdzīgām citu valstu izstrādātām amfībijām.

Līdz šim pasaulē ātrākā sērijveidā ražotā militārā amfībija ir ķīniešu "ZTD-05" tanks. Tas ir bruņots ar 105 mm lielgabalu, kas spēj izšaut gan lādiņus, gan vadāmās raķetes. Ūdenī tanks spēj sasniegt 37 kilometru stundā lielu ātrumu.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunajām kaujas mašīnām būs jāspēj papildināt šādu tanku vienības, teorētiski tās pavadot vai pirmajām desantējoties krastā, lai garantētu drošu tanku desantu. Teorētiski amfībijas līdz piekrastes zonai varētu nogādāt ķīniešu 726 un 071 tipa gaisa spilvenu kuģi, no kuriem tie straujā peldējumā varētu ieņemt krastus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!