Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kaujās starp valdības atbalstītiem separātistu nemierniekiem un teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atbalstītājiem Filipīnu dienvidos miruši 25 cilvēki, vēsta aģentūra "Reuters".

Valdība un Moro islāmiskā atbrīvošanas fronte (MILF) sadarbojas, lai apspiestu vairākus nemiernieku grupējumus Mindanao reģionā valsts dienvidos, kas zvērējuši uzticību "Daesh".

Pēdējās kaujās dzīvību zaudējuši 20 "Daesh" atbalstītāji. MILF pusē krituši pieci karavīri, bet vēl 10 nogādāti militārajā slimnīcā.

Šo kauju sākums rodams 7. augustā, kad ekstrēmisti uzbruka diviem ciemiem Mindanao rietumos (skatīt karti zemāk) un ar paštaisītiem spridzekļiem nogalināja piecus MILF kareivjus. Kaujas ilga sešas dienas, Filipīnu armijai sniedzot atbalstu MILF.

Jau pērn Mindanao reģionā prezidents Rodrigo Duterte izsludināja karastāvokli, kas ilgs vismaz līdz šī gada beigām. Šo soli prezidents spēra, lai nepieļautu 22 miljonu cilvēku apdzīvotās salas kļūšanu par ārvalstu ekstrēmistu magnētu, skaidro "Reuters".

MILF radikālos grupējumus uzskata par šķēršļiem ceļā uz frontes galveno mērķi – sniegt Mindanao salā dzīvojošajiem musulmaņiem lielāku autonomiju, tādējādi izbeidzot 50 gadus ilgstošo konfliktu, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku.

Valdība ar MILF ir panākusi vienošanos, kas vēl nav ar likumu apstiprināta. Vienošanās paredz, ka Moro minoritātei Filipīnās tiks izveidots autonoms reģions ar izpildvaras, lēmējvaras un fiskālajām funkcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!