ANO aicina ASV vadītās koalīcijas spēkus atlikt uzbrukumu teroristu grupējuma "Daesh" faktiskajai galvaspilsētai Sīrijā – Rakai –, lai būtu iespējama civiliedzīvotāju evakuācija, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es pašlaik nevaru iedomāties sliktāku vietu uz Zemes. Cilvēki, kas iet laukā, nevar riskēt tikt nogalināti uzlidojumos. Ir laiks apdomāt iespējas, pauzes vai citus veidus, kas varētu atvieglot civiliedzīvotāju glābšanos," Ženēvā paziņoja ANO humānais padomnieks Sīrijā Jans Egelands.

Pilsētā, kas tikai pagājušajā nedēļā vien piedzīvojusi ap 250 triecienus no gaisa, joprojām atrodas līdz 25 000 civiliedzīvotāju. Kopš jūnijā sākās kaujas par "Daesh" kontrolētās pilsētas atbrīvošanu, bojā ir gājuši simtiem civiliedzīvotāju, lēš cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International".

Savukārt džihādistu grupējums "Daesh" tiek apsūdzēts civiliedzīvotāju izmantošanā par dzīvo vairogu. Egelands norāda, ka humāno apsvērumu dēļ ieturētā uzbrukuma pauze neattiektos uz "Daesh" kaujiniekiem, kas dara visu, lai slēptos aiz mierīgo iedzīvotāju mugurām.

Sīrijas opozīcijas avoti norāda, ka ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos bojāgājušo civiliedzīvotāj skaits pakāpeniski aug – desmitiem cilvēku nogalināti arī šonedēļ.

Papildu gaisa uzlidojumiem raku no sauszemes apšauda ASV atbalstītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF), kas jau esot sagrābuši aptuveni pusi pilsētas.

Tomēr koalīcijas komandieris Stefens Tovnsends ceturtdien Bagdādē apgalvoja, ka nav uzticamas informācijas par to, ka Rakā būtu būtiski pieaugusi civiliedzīvotāju bojāeja.

Viņš gan atzina, ka, iespējams, ir loģiski secināt, ka varētu būt pieauguši bojāgājušo civiliedzīvotāju rādītāji, jo koalīcijas operācijas pilsētā ir kļuvušas intensīvākas.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss atzina, ka var notikt kļūdas. "Mēs neesam perfekti. Mēs varam pieļaut kļūdas un, šāda veida karā, notiks traģēdija. Bet mēs esam labie un nevainīgi cilvēki kaujaslaukā saprot atšķirību," teica Matiss.

Grupējums "Daesh" plašas teritorijas Sīrijā un Irākā pārņēma 2014. gada vasarā, kad jau vairākus gadus plosījās Sīrijas pilsoņu karš. Teroristi, pret kuriem ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu cīnās Irākas spēki un opozīcijas kaujinieku grupējumi Sīrijā, jau ir zaudējuši vairumu teritoriju Irākā, tostarp valsts otru lielāko pilsētu Mosulu.

Pašlaik notiek kaujas par Sīrijas pilsētas Rakas atbrīvošanu, kas ir lielākā grupējuma kontrolē palikusī pilsēta. Pret "Daesh" citos frontes sektoros cīnās arī Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!