Foto: AP/Scanpix
ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālleitnants Bens Hodžess piektdien aicinājis Maskavu uzaicināt medijus novērot šomēnes gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības "Zapad", norādot, ka nesaskata pamatu ticēt Krievijas sniegtajai informācijai par šo mācību mērogiem.

"Krievi nav devuši mums daudz iemeslu ticēt tiem skaitļiem, par kuriem viņi runā," piektdien kopīgā preses konferencē ar Lietuvas aizsardzības ministru Raimundu Karobli Viļņā sacījis Hodžess.

Maskava paziņojusi, ka šajās mācībās piedalīsies nepilni 13 000 karavīru, tikmēr NATO amatpersonas uzskata, ka šis skaitlis mākslīgi pazemināts, sadalot mācības vairākās daļās, lai izvairītos no pienākuma uzaicināt uz tām starptautiskos novērotājus.

Kā izteicies Hodžess, Krievija varētu kliedēt šīs bažas, ja uzaicinātu uz mācībām žurnālistus, kā to dara rietumvalstis.

"Manuprāt, viss būtu atrisinājies un visi būtu nomierinājušies, ja Krievijas Federācija būtu visur uzaicinājusi plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kā to dara L

Vienlaikus ASV ģenerālis norādījis, ka pilnībā uzticas reģionā izvietotajam NATO atturēšanas potenciālam, tomēr uzsvēris, ka aliansei ir svarīgi saglabāt modrību.

"Būt modriem ir visu mūsu drošības dienestu uzdevums," viņš sacījis. "Es tomēr neesmu pazīstams ar spējām labi prognozēt nākotni."

Jau ziņots, ka, tuvojoties šīm mācībām, ASV pastiprinājušas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, atsūtot uz Lietuvas Bruņoto spēku aviācijas bāzi Šauļos septiņus iznīcinātājus "F-15C Eagle".

Pēdējo divu gadu laikā Lietuvā vienlaikus bijuši dislocēti četri sabiedroto iznīcinātāji.

Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā šobrīd arī dislocēti NATO starptautiskie bataljoni. Katrā no tiem ir aptuveni tūkstotis karavīru no dažādām alianses valstīm.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad" aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim.

Maskava un Minska apgalvo, ka šīm mācībām būs tikai aizsardzības raksturs, bet, kā piektdien norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs, "aizsardzībai var sekot pretuzbrukums un uzbrukuma inscenējums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!