Foto: stock.xchng

Mali prezidents Ibrahims Bubakars Keita sestdien, 9. septembrī, atklāja štābu plānotiem piecu valstu spēkiem, kas cīnīsies pret džihādistiem Sāhelas reģionā, paziņoja amatpersonas, kas piedalījās atklāšanas ceremonijā.

Štābs atrodas Mali centrālajā daļā Sevares pilsētā, apmēram 10 kilometrus uz austrumiem no Mopti rajona, kur pēdējos mēnešos notikuši vairāki terorakti.

Plānotajos spēkos, kurus tika nolemts izveidot samitā Bamako 2.jūlijā, būs pieci bataljoni ar 5000 karavīriem no Nigēras, Čadas, Mali, Mauritānijas un Burkinafaso.

Šo spēku iecerētais gada budžets ir apmēram 423 miljoni eiro, tomēr līdz šim ir apsolīts nodrošināt tikai apmēram 108 miljonus eiro no šīs summas. Minētās dalībvalstis ir starp nabadzīgākajām pasaules valstīm. Plāns, ar kuru sestdien iepazinās ziņu aģentūra AFP, paredz nodrošināt pirmā bataljona darbības spēju jau šomēnes, savukārt oktobrī "notiks pārrobežu operācijas trīsrobežu zonā" Mali, Nigēras un Burkinafaso teritorijā.

Nozīmīga šīs iniciatīvas atbalstītāja ir Francija, kuras 4000 karavīru ar pretterorisma cīņas mandātu dien Sāhelas reģiona valstīs. Francijas prezidents Emanuels Makrons cenšas panākt arī citu Eiropas valstu, sevišķi Vācijas, atbalstu šai pretterorisma iniciatīvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!