Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrijas sabiedriskā raidorganizācija ORF spērusi bezprecedenta soli un pirmdien vērsusies tiesā pret valdībā pārstāvētās galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) līderi un vicekancleru Heincu Kristiānu Štrahi, kurš šo mediju organizāciju un populāru tās žurnālistu bija apsūdzējis melos.

Štrahe jau ilgi ir vainojis ORF par kreisu noslieci. Viņš ir solījis panākt, lai raidorganizācijas reportāžas būtu objektīvākas, kā arī draudējis atņemt to finansējošo licences nodevu. Štrahe pirms divām nedēļām sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja plaši pazīstamā ziņu diktora Armīna Volfa fotogrāfiju ar parakstu "Ir vieta, kur meli kļūst par ziņām – tā ir ORF".

Volfs jau ir vērsies tiesā pret Štrahi, norādot, ka neviens politiķis viņu līdz šim melos nav apsūdzējis. ORF, kas bija prasījusi Štrahes atvainošanos, pirmdien paziņoja, ka arī iesniegusi tiesā prasību pret Austrijas vicekancleru. "Vicekanclers Štrahe, sagrozot ORF reklāmas materiālus, apsūdzēja ORF viltus ziņu, melu un propagandas izplatīšanā visos tās medijos," paziņoja raidorganizācijas ģenerāldirektors Aleksandrs Vrabecs. Viņš norādīja, ka politiķa izplatītais teksts ir "apmelojošs un kaitē [ORF] reputācijai".

ORF paziņoja, ka vērsusies tiesā arī pret "Facebook", jo sociālais tīkls nebija piekritis izdzēst Štrahes ierakstu. Štrahe tikmēr norādīja uz to, ka ierakstam bija pievienojis vārdu "satīra".

Atbilstoši Austrijas tiesiskajai praksei Štrahe sestdien "Facebook" publicēja ierakstu, kura teksts liecina par to, ka tiesa Volfa sūdzību atzinusi par pamatotu, lai arī spriedums vēl nav pasludināts.

Štrahes rīcību ir nosodījis Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens. Štrahes vadītā FPÖ ir jaunākais koalīcijas partneris konservatīvās Tautas partijas līdera Sebastiana Kurca vadītajā valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!