Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien, komentējot studentu protestus pret karu Gazas joslā, uzsvēra, ka ASV nav autoritāra valsts, bet kārtībai ir jābūt.

Televīzijā pārraidītā runā no Baltā nama prezidents piebilda, ka universitāšu pilsētiņās nav vietas antisemītismam.

Kopš pagājušā mēneša vismaz 30 ASV universitātēs notiek demonstrācijas palestīniešu atbalstam.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7. oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Baidens sacīja, ka jābūt līdzsvaram starp tiesībām uz miermīlīgiem protestiem un nepieciešamību novērst vardarbību.

"Mēs neesam autoritāra nācija, kas apklusina cilvēkus vai apspiež citādi domājošos. Taču mēs neesam arī beztiesiska valsts. Mēs esam pilsoniska sabiedrība, un kārtībai ir jābūt," uzsvēra 81 gadu vecais prezidents. Viņš piebilda, ka protesti nedrīkst izjaukt nodarbības un izlaidumus.

Saistībā ar protestiem Baidens ir saņēmis kritiku no visām politiskā spektra pusēm. Republikāņi apsūdzējuši viņu par maigu attieksmi pret, viņuprāt, antisemītiskām noskaņām protestētāju vidū, savukārt savā partijā viņš sastapies ar pretestību atbalstam Izraēlas militārajai operācijai.

"Nevienā universitātes pilsētiņā, nekur Amerikā nedrīkst būt vietas antisemītismam vai vardarbības draudiem pret ebreju studentiem," uzsvēra Baidens.

"Nav vietas nekāda veida naida runai vai vardarbībai, neatkarīgi no tā, vai tas ir antisemītisms, islamofobija vai diskriminācija pret arābu vai palestīniešu izcelsmes amerikāņiem. Tas ir vienkārši nepareizi," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!