Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gvinejā sieviete, kura pārdevusi augus un zāles neauglīgām sievietēm, sakot, ka tā viņas paliks stāvoklī, tikusi notiesāta uz pieciem gadiem cietumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sieviete tika notiesāta par krāpšanu, uzdodoties par ārsti un sniedzot sievietēm kaitīgas vielas, kā arī apdraudot viņu dzīvību. Tiesa nosprieda, ka viņai būs jāsamaksā arī 165 000 ASV dolāru (ap 133 484, 33 eiro) kompensācija.

N'na Fanta Kamara upuriem devusi dažādas lapas, augus un citus medikamentus, kā arī veidojusi uzlējumu, kas sieviešu vēderiem lika uzpūsties.

Dziedniece šādi apmuļķojusi vairāk nekā 700 sieviešu, prasot no viņām lielas naudas summas par medikamentiem.

Viena no Kamaras klientēm BBC sacījusi: "Viņa mums deva medikamentus no lapām un augiem, kas mums lika vemt. Viņa apliecināja, ka tie mums nāks par labu. Otrajā vizītē viņa mums iedeva vēl mazliet augu un lapu, kurus mēs novārījām un izdzērām." Viņa atzina, ka turpinājusi dzert šos medikamentus, un vēders sācis mazliet augt.

Sieviete stāsta, ka pēc kāda laika atkal devusies pie dziednieces: "Mēs viņu atkal apciemojām, viņa mūs izmeklēja tikai pieskaroties mūsu vēderiem un sacīja, ka esam stāvoklī. Viņa mums strikti piekodināja nedoties uz slimnīcu.''

Par dziednieces pakalpojumiem sievietes vecumā no 17 līdz 45 gadiem maksājušas 33 ASV dolārus (ap 27 eiro). Vidējā alga Gvinejā ir 48 ASV dolāri (ap 39 eiro) mēnesī.

Policija uzskata, ka Kamara ar krāpšanos ieguvusi apmēram 1000 ASV dolārus (ap 809 eiro) mēnesī.

Ārsts, kurš izmeklējis 47 no Kamaras iespaidotajām sievietēm, sacījis, ka viņas riskējušas ar veselības pasliktināšanos un ilgtermiņa komplikācijām.

"Mēs uzvarējām, bet es neesmu apmierināta ar šo uzvaru", BBC atzina Fatou Seka – viena no Kamaras klientēm. "Visvairāk mūs sadusmoja tas, ka tiklīdz tiesnesis paziņoja spriedumu, Kamara atbildēja ar pateikšanos Dievam. Viņa ir laimīga par nelaimi, ko mums atnesa'', viņa piebilda.

Viltus dziedniece sevi aizstāvējusi, sakot: "Es strādāju ļoti smagi, lai palīdzētu sievietēm realizēt viņu sapni, taču pārējais ir Dieva rokās''.

Divām citām Kamaras līdzdalībniecēm tika piespriests trīs un četru gadu cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!