Foto: Shutterstock

Ministru kabinets šonedēļ lēma kompensējamo zāļu sarakstu papildināts ar septiņiem jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hemato-onkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jauniem medikamentiem psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai.

Veselības ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka valdība šonedēļ izskatīja ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par kompensējamo medikamentu pieejamības uzlabošanas nodrošināšanu 2024.gadam un turpmākajiem gadiem", atbalstot valsts budžeta finansējuma pārdali par labu veselības aprūpei un kompensējamām zālēm 2024. gadā 14,6 miljonu eiro apmērā.

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļaus septiņus jaunus medikamentus, kas uzlabos zāļu pieejamību pacientiem ar diagnozēm - krūts vēzis, nesīkšūnu plaušu vēzis, melanoma, multiplā mieloma, mieloleikoze, bērniem pie akūtas limfoleikozes un depresijas pacientiem.

Tāpat kompensācijas sarakstā jau esošos sešus medikamentus papildus apmaksās pacientiem ar diagnozēm - krūts vēzis, nieru vēzis, limfoma, holesterina samazinoša līdzekļa apmaksa pie diagnozēm sirds mazspēja, akūts miokarda infarkts, hroniska sirds išēmiska slimība, smadzeņu infarkts, un pacientēm ar venozām komplikācijām grūtniecības laikā.

Lai nodrošinātu medikamentu kompensācijas sistēmas attīstību - jaunu medikamentu apmaksu un kompensācijas nosacījumu paplašināšanu - nepieciešams pārdalīt finansējumu 2024. gadam 14,66 miljonu eiro apmērā, 2025. gadā – 21,41 miljona eiro apmērā, 2026.gadā un turpmāk ik gadu – 23,42 miljonu eiro apmērā.

"Pareiza un konsekventa medikamentu lietošana var radīt ilgtermiņa ieguvumus veselībai, tostarp palielināt paredzamo dzīves ilgumu, samazināt invaliditāti un uzlabot vispārējo labklājību," uzsver ministrijā.

Valdība šā gada 16. janvārī atbalstīja VM izstrādāto Informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību, kurā tika sniegti priekšlikumi četros virzienos - zāļu cenas veidošanas jomā, zāļu cenu kompensācijas jomā, zāļu vienlīdzīgas pieejamības un informācijas jomā, kā arī farmaceitiskās aprūpes jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!