Foto: Publicitātes attēli
Pasaules vadošais termālo kameru un sensoru ražotājs "Flir Systems" radījis novērošanas sistēmu, kuras pamatā ir uz transportlīdzekļiem uzmontējama vai pozīcijās novietojama platforma četru miniatūro dronu "Black Hornet" palaišanai.

Sistēma karavīriem ļauj, nepametot bruņutransportu vai aizsegu, nosūtīt ienaidniekam grūti pamanāmos dronus izpētīt pretinieka pozīcijas, infrastruktūru, šķēršļus vai arī novērot uzbrukumu un konstatēt tā radītos zaudējumus. Sistēma ietver maināmas dronu kasetes ar motorizētiem vāciņiem, kurās nelielie "Black Hornet" tiek uzlādēti un vajadzības gadījumā sildīti, ziņo ražotājs.

Palaišanas iekārta ir 23 kilogramus smaga, nepilnu pusmetru plata un gara, kā arī 26 centimetrus augsta, bet tā esot modificējama, pieļaujot arī lielāku operācijā vienlaikus izmantojamo dronu skaitu. Sistēma pieļauj saziņu ar droniem līdz divu kilometru attālumam.

Savukārt paši "Black Hornet" ir pazīstami jau ilgāku laiku, tostarp britu spēku rīcībā atrodas vismaz no 2013. gada, un esot atrodami arī ap 20 citu valstu, tostarp Austrālijas, Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas, ASV, Francijas un Indijas bruņoto spēku aprīkojumā. Tāpat zināms, ka gan briti, gan amerikāņi tos izmantojuši kaujas operācijās Afganistānā.

Norvēģijas uzņēmuma "Prox Dynamics" reiz izstrādātie nano droni šobrīd ir sasnieguši jau "trešo paaudzi" – tie piedzīvojuši vairākus uzlabojumus, un patlaban var doties līdz 25 minūtes ilgās misijās, bāzes stacijā nodrošinot video tiešraidi un nosūtot augstas izšķirtspējas attēlus. "Flir Black Hornet PRS" ir nepilnus 17 centimetrus gari, sver nepilnus 33 gramus, var sasniegt 21,49 kilometru stundā lielu ātrumu, kā arī darboties teritorijās, kurās nav vai tiek traucēti GPS sakari, tostarp, telpās. Tāpat tie izmantojami lielā vējā un nokrišņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!