Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pretrunīgi vērtētā Brazīlijas prezidenta amata kandidāta Žaira Bolsonaru izteikumi Ķīnā radījuši uztraukumu par tālāko Brazīlijas-Ķīnas attiecību virzību, vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīnas diplomāti pēdējo nedēļu laikā tikušies ar galvenajiem Bosonaru padomniekiem, lai uzsvērtu abu valstu attiecību nozīmi. Ķīna ir galvenais Brazīlijas tirdzniecības partneris, bet savā kampaņā Bolsonaru to ir raksturojis kā valsti, kura vēlas dominēt vairākās svarīgās valsts ekonomikas nozarēs.

Ķīna jau šobrīd ir iesaistījusies tirdzniecības konfliktā ar ASV un vēl viens saspīlējums ar svarīgu tirdzniecības partneri nav Pekinas interesēs. Kopš 2003. gada Ķīna Brazīlijā ir investējusi 124 miljardus ASV dolāru – galvenokārt, naftas, ieguves rūpniecības un enerģētikas sektoros.

Ķīna ir ieinteresēta investēt ostas, dzelzceļa un citu infrastruktūru projektos. Tomēr Bolsonaru uz lielāku Ķīnas klātbūtni valsts ekonomiskajā sektorā raugās skeptiski. Savas kampaņas laikā Bolsonaru vairākkārt norādījis, ka nevajadzētu ļaut Ķīnai iegūt kontroli pār Brazīlijas zemi un svarīgām nozarēm, ziņo aģentūra "Reuters". "Ķīnieši neinvestē Brazīlijā, tie pērk Brazīliju," izteicies kandidāts.

Bolsonaru attieksme pret Ķīnu līdzinās arī ASV prezidenta Donalda Trampa uzskatiem par Āzijas lielvalsti. Svētdien Brazīlijā notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Bolsonaru, kuru mēdz dēvēt arī par "Tropu Trampu", ir galvenais favorīts uz uzvaru vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!