Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušajam Gambijas prezidentam Jahjam Džameham liegta iebraukšana ASV, atsaucoties uz ASV valsts departamenta lēmumu, ziņo "Al Jazeera".

Pirms nepilniem diviem gadiem Džamehs devās trimdā uz Ekvatoriālo Gvineju. Lēmums pamest Gambiju saistīts ar faktu, ka Džamehs nebija gatavs atzīt savu zaudējumu valsts prezidenta vēlēšanās, kurās viņu pārspēja tagadējais Gambijas vadītājs – Adama Barovs. Džamehs valsti vadīja divas desmitgades.

Par spīti zaudējumam, Džamehs nebija gatavs atkāpties. 2017. gada janvārī Džamehs devās uz Ekvatoriālo Gvineju.

ASV valsts departaments ziņo, ka bijušais Gambijas prezidents nedrīkstēs iebraukt ASV, jo atbilst to ārvalstu ierēdņu kategorijai, kurus uzskata par vainīgiem "ievērojamas korupcijas vai nopietnu cilvēktiesību pārkāpumu pastrādāšanā". Tāpat valstī nevarēs ieceļot arī Džameha sieva, kā arī meita un dēls.

Pašreizējā Gambijas prezidenta Barova administrācija ziņo, ka Džamehs savas prezidentūras laikā no valsts nozadzis vismaz 50 miljonus ASV dolāru. Džameham pieder īpašums ASV Merijlendas štatā, kuru viņš 2010. gadā iegādājās par 3,5 miljoniem ASV dolāru, raksta medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!