Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmdien vakarā vairāki tūkstoši cilvēku Budapeštā jau kārtējo vakaru pulcējās uz protestiem pret premjerministru Viktoru Orbanu, pieprasot izbeigt pretrunīgi vērtētās darba likuma izmaiņas un "uzbrukumus demokrātijai", vēsta portāls "The Telegraph".

Gandrīz ikdienas protestus pavada opozīcijas deputātu aicinājumi gāzt Orbanu, reaģējot uz trešdien parlamentā apstiprināto likumu, kas liberalizē noteikumus par virsstundu darba apmaksu.

Saskaņā ar šo likumu darba devējiem būs atļauts līdz trīs gadiem atlikt darbinieku virsstundu darba apmaksu, skaidro medijs. Kritiķi to jau nodēvējuši par "vergu likumu".

Pirmdienas vakarā, piektajā protestu dienā, demonstranti pulcējās pie Ungārijas valsts raidsabiedrības MTVA ēkas, no kuras iepriekš ar spēku tika izmesti divi opozīcijas deputāti.

Arkosu Hadhaziju un Bernadeteru Szeru no ēkas, kur viņi pieprasīja TV pārraidīt protestētāju prasību sarakstu, pirmdien izmeta apsargi.

"Mēs zinājām, ka tā vairs nav demokrātija, bet mēs nezinājām, ka tā jau ir diktatūra," pirmdienas rītā pie raidsabiedrības ēkas paziņoja Szera. Apsargi ir pārkāpuši deputātu konstitucionālās tiesības uz raidlaiku un brīvu pieeju ēkai, viņa atzīmē.

Demonstrācijas Budapeštā augstāko punktu līdz šim sasniedza svētdienas vakarā, kad aptuveni 15 000 cilvēku, ar saukļiem "mēs vēlamies demokrātiju" un "mēs vēlamies brīvus medijus", sapulcējās pie parlamenta.

Opozīcijas deputātu grupas vadībā protestētāji tad devās uz MTVA ēku, lai pieprasītu pārraidīt protestējošo prasības.

Kad MTVA atteicās pārraidīt prasību sarakstu, daži protestētāji sāka mest dūmu sveces un krāsu. Policija atbildēja ar asaru gāzi.

Starp prasībām ir gan darba likumu izmaiņu, gan tajā pašā dienā parlamentā pieņemto tiesu reformu atsaukšana. Reforma paredz izveidot "administratīvās tiesas", kas pārrauga ar publiskajiem iepirkumiem un vēlēšanu strīdiem saistītas lietas.

Opozīcija uzskata, ka šīs reformas dos Orbanam gandrīz pilnīgu kontroli pār tiesisko sistēmu, jo šīs tiesas pārraudzīs tieslietu ministrs Lazlo Troksanijs, kurš ir Orbana sabiedrotais.

Tāpat protestētāji pieprasa samazināt policistu darba virsstundas, pievienoties Eiropas Prokuratūrai, ko Orbans ir atteicies darīt, un dot garantijas sabiedrisko mediju redakcionālajai neatkarībai.

Orbans tiek vainots par MTVA un citu ietekmīgu mediju redakcionālās neatkarības iznīcināšanu, dodot savai "Fidesz" partijai monopolu pār ziņām.

Valdība norāda, ka darba likumu reformas ļaus darba devējiem risināt darba roku trūkuma jautājumu.

Protestu vilnis, kas skāris arī citas valsts pilsētas, ir reta reize, kad Ungārijas sadrumstalotā opozīcija no kreisajiem līdz labējiem vienojusies kopējā cīņā.

Tikmēr Orbana valdība cenšas noliegt vienotas opozīcijas esamību un mazināt protestu nozīmi, pievēršoties sazvērestības teorijām, ka demonstrācijas organizē "ļaundaris" Džordžs Soross, raksta "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!