Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sudānas varasiestādes aizturējušas vismaz deviņus opozīcijas līderus un aktīvistus pirms piektdien paredzētajiem protestiem, raksta "Al Jazeera".

Sudānā jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti, kurus opozīcija organizē saistībā ar pieaugošajām cenām, kā arī ikdienā nepieciešamo preču trūkumu, ziņo medijs. Nacionālā izlūkošanas un drošības dienesta pārstāvji noraidījuši informāciju par opozīcijas aktīvistu aizturēšanu.

Vismaz 19 cilvēki protestu rezultātā gājuši bojā, viņu vidū arī divi bruņoto spēku pārstāvji. Savukārt "Amnesty International" ziņo, ka protestos bojā gājuši jau 37 cilvēki.

Protesti sākās Sudānas ciematos, bet nu jau tie ir sasnieguši arī valsts galvaspilsētu Hartūmu. Viens no protestu iemesliem bija maizes cena, kura pieaugusi trīs reizes. Tāpat demonstrācijās protestē arī pret Sudānas ekonomisko stāvokli, kas šobrīd ir ļoti smags.

Valsts nonākusi īpaši smagās ekonomiskās grūtībās kopš 2011. gada, kad Sudānas dienvidu daļa balsoja par atdalīšanos no valsts. Dienvidsudāna, kļūstot par neatkarīgu valsti, ieguva arī trīs ceturtdaļas no Sudānas naftas, atzīmē medijs.

Opozīcijas aktīvisti valsts nedienās un neefektīvajā pārvaldībā vaino ilggadējo Sudānas līderi Omaru al-Baširu, kurš ieņem prezidenta amatu kopš 1989. gada. Daži no protestētājiem demonstrāciju laikā pieprasījuši arī prezidenta atkāpšanos.

Kopš demonstrāciju sākuma policija pret protestētājiem izmantojusi asaru gāzi, dažkārt arī kaujas munīciju, atsaucoties uz valsts iedzīvotāju teikto, vēsta medijs. Varasiestādes ir slēgušas skolas un vairākos reģionos izsludinājušas ārkārtas stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!