Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins trešdien aicinājis abas puses censties panākt saprašanos par Ķīnas un Taivānas apvienošanos un neatstāt šo jautājumu neatrisinātu nākamajām paaudzēm.

Sji uzsvēra, ka neviens nevar apturēt virzību pretī apvienošanai, un nodēvēja Taivānas neatkarību par strupceļu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika. Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu un solījusi to atgūt.

"Mēs esam gatavi atvēlēt plašu telpu mierīgai apvienošanai, bet mēs nekad neatstāsim vietu nekāda veida Taivānas neatkarības separātistu aktivitātēm," paziņoja Sji. Viņš ierosināja sākt sarunas, lai izstrādātu ietvaru attiecību tālākai attīstībai.

Lai gan Sji sacīja, ka cilvēki abās pusēs vēlas miermīlīgu apvienošanos, nav skaidrs, kā viņa sacītais tiks uztverts Taivānā. Taivānas prezidente Cai Inveņa otrdien sacīja, ka tauta vēlas saglabāt savu autonomiju.

Sji solīja, ka apvienošanās ietvaros tiktu respektēta taivāniešu sociālā sistēma un dzīvesveids un garantētas viņu īpašumtiesības, ticības brīvība un citas tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!