Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja, totalitārajai valstij neraksturīgā manierē, atzinusi, ka aizvadītais gads lauksaimniecībā bijis neveiksmīgs. Kā skaidro eksperti, tā ir kārtējā norāde uz Kima Čenuna valdīšanas stila atšķirībām no sava tēva un vecātēva, kuri Ziemeļkorejā valdīja pirms tam, vēsta "Radio Brīvā Āzija" (RFA).

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejas premjerministrs Paks Pongdžu tikšanās laikā ar lauksaimniecības speciālistiem Phenjanā atzina, ka "dažas fermas un saimniecības" nav izpildījušas sēklu ražošanas un produkcijas piegādes plānu klimatisko apstākļu un zemju stāvokļa dēļ, ziņoja oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Paks arī uzsvēris, ka lauksaimniecības sektoram ir jāsaražo pietiekami daudz graudu, lai līdz 2020. gada beigām izpildītu noteikto piecgades plānu.

Kopš Kima Čenuna nākšanas pie varas 2011. gadā Ziemeļkorejas valdība ir spērusi soli uz priekšu savu neveiksmju atzīšanā, atzīmē eksperti.

Kima Čenuna atšķirību no sava tēva un vectēva akcentē domnīcas "Atlantic Council" pētnieks Roberts Manings. "Viņam ir nedaudz citāds stils. Viņš ir daudz atvērtāks [kritikai, salīdzinot ar iepriekšējiem līderiem]," citē RFA.

Dažkārt Ziemeļkoreja publiski atzīst neveiksmes, kad ir jāatlaiž kāda augsta ranga amatpersona, atzīmē Manings, piebilstot, ka nav skaidrs, vai tas sakāms arī par šo gadījumu.

Eksperts arī kritizē režīmu par tā vēlmi tērēt resursus raķešu programmām un luksusa precēm, nevis tautas pabarošanai. Viņš skeptiski raugās uz iespēju, ka ārvalstu pārtikas palīdzība varētu tik izmantota kā stimulējošs rīks sarunās ar režīmu.

"Ja [Kims] vēlētos pabarot cilvēkus, viņš to varētu. Bet viņš nepiedāvās nekādas atlaides par pārtikas palīdzību," uzskata Manings. Lauksaimniecība nav vienīgais tautsaimniecības sektors Ziemeļkorejā, kas cieš neveiksmes, atgādina eksperts.

Decembrī ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija paziņoja, ka Ziemeļkorejai 2019. gadā būtu jāimportē aptuveni 641 tūkstotis tonnu pārtikas, kas ir ievērojams pieaugums, salīdzinot ar 456 tūkstošiem importēto tonnu 2018. gadā.

Vairāk nekā 10 miljoni ziemeļkorejiešu, kas ir aptuveni 40% no visiem iedzīvotājiem, nesaņem pietiekamu uzturu un tiem ir nepieciešama palīdzība, oktobrī paziņoja ANO Pasaules pārtikas programma. No hroniskas uztura nepietiekamības cieš katrs piektais ziemeļkorejiešu bērns, lēš ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!