Foto: AFP/Scanpix/LETA
Serbijā jau piekto nedēļu turpinās protesti, kuros demonstranti pauž neapmierinātību ar valsts prezidentu Aleksandaru Vučiču, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Protesti sākās novembrī – pēc tam, kad nogalināts tika opozīcijas politiķis Borko Stefanovičs. Protestētāji norāda, ka Vučičs ir pārņēmis kontroli pār medijiem un vērsis uzbrukumus pret opozīcijas politiķiem, kā arī žurnālistiem. Demonstrācijas, galvenokārt, notiek Serbijas galvaspilsētā Belgradā, bet tās pieredzētas arī Novisadā un Kragujevacā, vēsta britu medijs.

Vučiča pārstāvētā Serbijas Progresīvā Partija (SNS) ieņem 160 no 250 valsts parlamenta vietām. Prezidents izteicies, ka ir gatavs runāt ar protestu dalībniekiem, bet ne ar "opozīcijas meļiem". Par Serbijas prezidentu Vučičs kļuva 2017. gadā, bet pirms tam ieņēma valsts premjerministra amatu.

Sestdien protestos piedalījušies ap 15000 demonstrantu. Demonstrāciju laikā bijuši dzirdami tādi saukļi kā "Vučičs zaglis", kā arī redzami plakāti ar saukli "Apturiet nodevību, aizstāviet konstitūciju un atbalstiet tautu", raksta "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

Opozīcijas partijas un organizācijas izteikušās, ka Vučičs ir autokrāts un apsūdzējušas viņa partiju korupcijā. Pats prezidents šīs apsūdzības noraida, vēsta RFE/RL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!