Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija trešdien rīkoja īpašu konferenci, kurā izrādīja 9M729 raķeti (SSC-8 pēc NATO klasifikācijas) un vēlreiz noliedza, ka šī raķete pārkāpj 1987. gadā parakstīto INF līgumu, raksta "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

INF līgums, kuru 1987. gadā parakstīja Ronalds Reigans un Mihails Gorbačovs, paredzēja likvidēt raķetes ar lidojuma attālumu no 500 līdz 5500 kilometriem. ASV uzskata, ka 9M729 raķete pārkāpj šo vienošanos un prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi, ka ASV februārī sāks izstāšanos no līguma.

Uz trešdienas konferenci uzaicināti bija arī ārvalstu militārie atašeji. Ģenerālleitnants Mihails Matvejevskis norādīja, ka 9M729 raķetes maksimālā distance ir 480 kilometri un, līdz ar to, tā nepārkāpj INF līgumu. Viņš piebilda, ka raķetes distance tika apstiprināta mācību laikā 2017. gadā, vēsta medijs.

“Krievija ir ievērojusi un turpina stingri ievērot līguma punktus, un nepieļauj pārkāpumus,” izteicās Matvejevskis. Krievija vairākkārt ir izteikusies, ka konkrētā raķete atbilst INF līguma punktiem, tomēr ASV, kā arī citu Rietumu valstu amatpersonas šos izteikumus ir noraidījušas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins decembrī norādīja, ka ir atvērts idejai par citu valstu pievienošanos līgumam vai sarunām par jaunas vienošanās panākšanu, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!