Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējo dažu dienu laikā Sanktpēterburgas ielās un tūristu ierasti pilnajā Pils laukumā notikuši vairāki militāro parāžu mēģinājumi pirms svētdien, 27. janvārī, gaidāmajām svinībām par godu Ļeņingradas blokādes pārraušanai tieši pirms 75 gadiem.

Preses aģentūru fotogrāfu uzņemtajos attēlos redzams, ka īpaši liels uzsvars parādē tiks likts uz dažādu militāro formējumu vēsturiskajiem tērpiem un bruņojumu. Fotogrāfijās redzami karavīri gan vēsturiskajos vateņos un velteņos, gan seni kravas auto un Otrā pasaules kara populārākais tanks "T-34", kas Krievijā kļuvis par neoficiālu tā dēvētā "Tēvijas kara" simbolu. Attēlos gan redzami arī moderni ģērbti un bruņoti karavīri, kā arī trešās paaudzes kaujas tanki "T-72B3".

Ļeņingradas blokāde sākās 1941. gada 8. septembrī, vien dažus mēnešus pēc nacistiskās Vācijas iebrukuma Padomju Savienībā. Ieņemt otru lielāko Krievijas pilsētu vāciešiem gan neizdevās un vācu, kā arī tiem sabiedrotās somu armijas uzsāka pilsētas blokādi. Blokāde noslēdzās vien 1944. gada 27. janvārī, kad Sarkanā armija gandrīz 900 dienas ilgušo blokādi pārrāva.

Visu blokādes laiku turpinājās pilsētas bombardēšana, turklāt 1941.-1942.gadā tika pieredzēta īpaši auksta ziema, kā rezultātā no ārienes izolētajā pilsētā blokādes laikā mirušos skaits tiek lēsts no 650 000 līdz pat miljonam. Precīza mirušo uzskaite blokādes laikā nav veikta. Krievijas smagie klimatiskie apstākļi tiek vērtēti arī kā viens no galvenajiem iemesliem, kas vājinājis vācu spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!