Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aicinot pārtraukt vardarbību, svētdien Francijas galvaspilsētā Parīzē ielās devās tūkstošiem demonstrantu, kas sevi dēvē par "sarkanajiem lakatiņiem", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Parīze, kā arī citas Francijas pilsētas pieredzējušas vardarbīgus protestus, kurus novembrī aizsāka tā dēvēto "dzelteno vestu" demonstrācijas. Šo demonstrāciju dalībnieki pauda neapmierinātību ar ieceri paaugstināt degvielas nodokli un citiem valdības lēmumiem.

Svētdien notikušajās "sarkano lakatiņu" demonstrācijās piedalījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, atsaucoties uz Francijas medijos pausto informāciju, ziņo BBC.

"Cilvēki ir noguruši no ceļu blokādēm. Tās ir sliktas uzņēmumiem, un bērni laikā netiek uz skolu," demonstrāciju pārstāvis Alekss Bruns atklājis medijiem. Pirms svētdienas demonstrācijām "sarkanie lakatiņi" nāca klajā ar paziņojumu, kurā teikts: "Mēs nosodām sacelšanās vidi, kuru radījušas "dzeltenās vestes". Mēs arī noraidām draudus un nepārtraukto verbālo vardarbību (pret tiem, kas nav "dzelteno vestu pārstāvji)."

Tomēr, kā norāda Francijas mediji, "sarkano lakatiņu" vidū jau novērojama šķelšanās jautājumā par to, vai atbalstīt prezidentu Emanuelu Makronu. Viens no demonstrāciju organizatoriem sociālajā tīklā "Facebook" aicinājis atbalstīt prezidentu. Savukārt Alekss Bruns izteicies, ka "sarkanie lakatiņi" ir "apolitiska civiliedzīvotāju kustība". Tāpat viņš izteicās, ka vislabākais veids, kā atrisināt problēmas ir piedalīties Makrona organizētajās "Lielajās debatēs", nevis iesaistīties sadursmēs ar protestētājiem uz ielas.

"Lielās debates" ir tikšanās, kuras valsts mērogā organizē pilsētu domēs. Šajās debatēs protestētāji aicināti izteikt savu neapmierinātību ar valstī notiekošo. Aptuveni 69 000 cilvēku šajā nedēļas nogalē visā Francijā piedalījās "dzelteno vestu" protestos, kuri notika jau 11 nedēļu pēc kārtas. Tas ir par aptuveni 15 000 mazāk salīdzinājumā ar pagājušajā nedēļā notikušajiem protestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!